În urma vizitei întreprinse la Bruxelles, premierul României anunță că în țară se impun a fi luate numaidecât o serie de măsuri. Unele dintre acestea vor afecta economia și vorbim aici de piața alimentară.
Concret, Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, 2 septembrie, decizia care va afecta toate magazinele din țară.
Primul-ministru transmite că plafonarea prețurilor la alimentele de bază va fi prelungită, iar actul normativ ar urma să intre în vigoare în cel mai scurt timp. Asta înseamnă că până la sfârșitul lui 2023 vom avea o OUG cu privire la plafonarea prețurilor la alimentele de bază.
„Am vorbit (n.r. – la Bruxelles) şi de prelungirea ordonanţei cu plafonarea preţurilor la produsele agricole şi alimentare. Am văzut cu ce propunere a venit statul francez, cu un acord pe 5000 de produse. Noi am avut o ordonanţă care a vizat doar 14 produse.
O vom prelungi, această ordonanţă, până la sfârşitul anului şi pe urmă şi Ministerul Agriculturii… cred că trebuie să intrăm într-o practică europeană, să avem un acord cu producătorii şi cu retailerii”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul ședinței Consiliului Politic Naţional al PSD.
Pe de altă parte, în paralel cu această măsură, Guvernul consideră că trebuie continuat programul prin care se urmăreşte creşterea capacităţii de procesare a alimentelor în România. Acest lucru ar putea duce la reducerea deficitului comercial, în special în zona produselor alimentare.
Reamintim că, de la 1 august, cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de alimente de bază au fost limitate pentru o perioadă de trei luni.
În altă ordine de idei, premierul a vorbit și despre creșterea TVA la alimente și medicamente.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, o scumpire a alimentelor și medicamentelor ar echivala cu scăderea nivelului de trai pentru foarte mulți români.
„La produsele alimentare şi medicamente nu va creşte TVA mai mult de 9%. Este corect acest lucru şi o scumpire în zona de alimente şi medicamente ar duce la o scădere a nivelului de trai al românilor, cât şi la o creştere a inflaţiei”, a explicat liderul social-democraților.
Totodată, Ciolacu susține că a transmis la Bruxelles faptul că Executivul nu este de acord cu majorarea cotei de TVA la un nivel de peste 19%.
„Am reafirmat foarte clar că nu sunt de acord, ca prim-ministru al României şi preşedinte al Partidului Social Democrat, să creştem cota de TVA peste 19 %, un lucru care ar duce, evident, la o creştere a inflaţiei şi o scădere a creşterii economice.
De asemenea, am convenit foarte clar la cele două categorii de produse, produsele alimentare şi medicamente, nu va creşte TVA-ul mai mult de 9%. Este corect acest lucru şi o scumpire în zona de alimente şi medicamente va duce la o scădere a nivelului de trai al românilor cât şi la o creştere a inflaţiei”, a precizat Ciolacu.