Premierul Marcel Ciolacu condamnă antisemitismul și fascismul/ „Lupta noastră împotriva acestor curente extremiste trebuie intensificată”

Premierul Marcel Ciolacu condamnă antisemitismul și fascismul/ „Lupta noastră împotriva acestor curente extremiste trebuie intensificată”
Publicat: 09/11/2023, 10:59

Mesaj tranșant transmis de Marcel Ciolacu cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, comemorată pe data de 9 octombrie. „Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetățenilor și teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste și deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc”, spune premierul.

9 noiembrie reprezintă o zi de o mare încărcătură simbolică, fiind comemorat începutul Holocaustului. În urmă cu 85 de ani, avea loc cea mai întunecată noapte din istoria recentă a Europei, Noaptea de Cristal. Operațiunea, care a început în Berlin, a dus la arestarea a zeci de mii de evrei cărora le-au fost confiscate și distruse proprietățile și lăcașele de cult.

Acest pogrom a adus după sine încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale, abuzuri și cruzimi greu de imaginat, spune premierul Marcel Ciolacu, legat de evenimentele din 9 noiembrie 1938.

Premierul aduce aminte și de data de 9 noiembrie 1989, atunci când Germania s-a unificat (RDG+RFG) odată cu momentul simbolic al căderii Zidului Berlinului și a ceea ce Winston Churchill denumea a fi o „Cortină de Fier”.

„În același timp, 9 noiembrie semnifică eliberare, finalul suferințelor și al abuzurilor. În 1989, Zidul Berlinului cade, Cortina de Fier se dărâmă, iar întreaga lume poate privi, dincolo de limite, spre un viitor prosper, consolidat pe valori și principii democratice. Este datoria noastră față de toate victimele să nu uităm abuzurile regimurilor totalitare. Sacrificiul lor trebuie păstrat în memoria colectivă ca temei pentru libertatea de care ne putem bucura în zilele noastre”, se mai precizează în comunicatul emis de Palatul Victoria.

„Evenimentele recente din Israel ne demonstrează că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete”

Legat de conflictul din Orientul Mijlociu dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, premierul Ciolacu atrage atenția cu privire la pericolul reprezentat de diferite curente extremiste, atât în Europa, cât și în plan internațional. În acest sens, Marcel Ciolacu a precizat că „Guvernul României rămâne ferm angajat în combaterea terorismului, antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, rasismului și a oricăror forme de extremism”.

Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetățenilor și teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste și deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc, spune Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul școlar 2023-2024, este un pas firesc în această direcție

Marcel Ciolacu s-a arătat un susținător al predării materiei „Istoria Evreilor. Holocauastul”, proiect adoptat de Parlament pe 3 noiembrie. (detalii AICI)

„Este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască și să înțeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric. Predarea materiei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, începând cu anul școlar 2023-2024, este un pas firesc în această direcție și contribuie la cultivarea spiritului civic în rândul noilor generații”, spune prim-ministrul României.

CITIȚI ȘI:

Guvernul are pe masă ordonanța de urgență care modifică plafoanele privind plățile cash/ Marcel Boloș întârzie avizele

VIDEO UPDATE | S-au întors din Gaza! Premierul Ciolacu i-a readus acasă din iad!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Adio, plată cu cardul. Românii obligați să scoată numerar la ATM
Căpitanul Titanicului ar fi supraviețuit. Povestea nespusă a teribilului naufragiu
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cum ajutăm creierul să rămână în formă?