Premierul Marcel CIOLACU despre viitoarele măsuri fiscale: Noi nu mai avem cota unică. Doar așa, în fluturașii electorali….

Publicat: 12/07/2024, 17:14

Ideea impozitării progresive este o măsură pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu ar trebui s-o implementeze începând cu anul viitor. Premierul spune că face parte din reformele fiscale cerute imperios atât de FMI, cât și de Banca Mondială. Ciolacu a mai spus că lucrurile trebuie aplicate cu precauție, pentru a vedea efectul asupra tuturor celor implicați. 

Toate organismele fiscale la nivel european au cerut Guvernului României să impună sistemul de impozitare progresiv. Lucru care ar duce la mărirea taxelor, susține premierul Marcel Ciolacu, ceea ce ar fi prematur, în contextul în care nu există creștere economică.

Întotdeauna am văzut că mi-au cerut-o toți, și FMI-ul, și Banca Mondială, și toate organismele financiare. Dar, întotdeauna, eu nu am exclus menținerea cotei unice, fiindcă este un instrument mult mai ușor de colectat, dar trebuie toate puse pe masă, să vedem cum e. Dacă am introduce acum adevărata cotă unică, fiindcă acum sunt vreo 50 de excepții la cota unică. Deci, noi nu mai avem cota unică. Doar așa, în fluturașii electorali mai venim cu cota unică. În acest moment ar fi o mărire de taxe. Iarăși, un lucru rău, pentru că, când  n-ai o creștere economică mare, nu vii cu taxe noi pentru că împovărezi zona economică și de fapt vine un revers. Se estimează că vom avea….. Am văzut, am pornit modest, cu 1,8 – 2,2. Eu am zis de la început că ne încadrăm peste 3% deja se stabilizează o creștere economică în România între 3,3-3,2 3,4% cred că va fi cea mai mare creștere economică din România. E prematur să vii cu măriri de taxe. Dar noi avem în Cererea de Plată Numărul4, cum bine știți și dumneavoastră, reforma fiscală. Acel lucru nu poți să-l faci peste noapte, fiindcă e o  reformă fiscală de fond nu este că scoți niște excepții, lucruri care s-a întâmplat anul trecut, când aveam un deficit, știți la fel de bine în septembrie, de 6. Repet, în septembrie era un deficit de 6,8 și am respectat ceea ce am convenit cu cu Comisia. Nu poți să aplici în anul fiscal respectiv. Există un delay de șase luni, de un an de zile și de șase luni.

Prin urmare, guvernul pregătește reforma fiscală din România, însă abia de anul viitor, când guvernanții se vor putea baza pe niște cifre exacte  legate de taxe și impozite și, mai ales, investiții.

Deci reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor. Ea se va aproba la jumătatea anului, cu șase luni înainte de a fi aplicat un de a începe un an fiscal. Vestea bună este că Comisia a înțeles foarte bine că este perioada de dezvoltare cea mai mare a României și noi am ajuns acum în primele luni cu  cheltuieli pe investiții de 47 de miliarde. Niciodată nu s-a întâmplat acest lucru în România, aproape 10 miliarde de euro, după cinci luni investite în infrastructuri majore din România. Și o să vă vin și cu socoteala câte investiții străine am avut în această perioadă ca să înțelegem cât de mult se dezvoltă România și că, cu adevărat, pentru prima oară suntem în direcția corectă. Aceste investiții aduc taxe și impozite suplimentare la bugetul statului, la fel cu un delay. Fiindcă întâi cheltui banii, companiile își fac cheltuielile lor și își plătesc taxele și impozitele trimestrial. Anumite taxe și impozite. Deci, pe ultimul trimestru, la sfârșitul anului, o să vină un supliment de taxe și impozite corecte, plătite de companii pe aceste investiții majore făcute de Statul Român, a mai spus Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel CIOLACU despre majorarea TVA și-a cotei unice de impozitare: Dacă domnul IOHANNIS ajunge prim-ministru(..) poate dânsul mărește TVA-ul

CIOLACU, ironii la adresa foștilor candidați PSD la președinție: Vă referiți la tradiția de a candida sau de a PIERDE? / „Deciziile îmi aparțin”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar