Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, că este informat în permanență cu privire la situația din Rusia, de către responsabili ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Externe.
Marcel Ciolacu a anunțat că „toate autoritățile române monitorizează îndeaproape situația din Rusia, în deplină cooperare cu aliații noștri”, a informat premierul.
La rândul său, fostul premier Nicolae Ciucă a spus, la rândul său, că este ținut la curent, permanent, de către Ministerul Apărării și MAE. „Suntem în coordonare cu aliații noștri”, a mai spus Ciucă.
Și președintele României, Klaus Iohannis a dat asigurări că situația este monitorizată îndeaproape.
Vineri seara, Evgheni Prigojin a spus că armata rusă, condusă de Serghei Șoigu, a bombardat spatele trupelor mercenare Wagner. Șeful PMC a cerut demiterea conducerii militare a țării și a anunțat începerea unui „Marș al Justiției”.
Potrivit acestuia, 25 de mii de wagneriți intenționează să „oprească răul care este conducerea militară a țării” – minciunile, pierderile uriașe și greșelile. Prigojin a promis că va „distruge orice blocaj rutier și orice aeronavă” în caz de rezistență.
Aflat la Rostov pe Don, Prigojin cere ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el pentru discuții.
Într-o scurtă intervenție televizată, președintele Vladimir Putin a vorbit despre trădare și despre lupta pentru restabilirea ordinii, fără a rosti nici măcar odată numele lui Prigojin. Preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului paramilitar Wagner, a discutat la telefon cu omologul său belarus care este şi principalul său aliat Aleksandr Lukaşenko, a relatat sâmbătă agenţia de presă belarusă Belta.
Într-un nou mesaj, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi nu se vor preda la ordinul lui Vladimir Putin.
Strategul militar Mick Ryan a declarat, potrivit Insider, că rebeliunea grupării Wagner, care a părăsit teritoriile ocupate din estul Ucrainei pentru a ocupa un cartier militar rus, va semăna haos în Rusia, indiferent de rezultat.
Ucrainenii ar putea să o folosească în avantajul lor, doar că este genul de afacere „în care nimeni nu câștigă”, a spus el.
Acesta este un moment crucial în războiul pe scară largă pe care Rusia îl poartă de 16 luni în Ucraina și o potențială provocare la adresa regimului lui Vladimir Putin, relatează BBC.