Prezent la cea de-a 22-a ediție a lansării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre ajutorul pe care-l poate da inteligența artificială în administrația publică. Acesta a mai spus că, AI poate oferi suport atât în ceea ce privește controalele fiscale, dar și în privința participării la licitațiile publice. Mai mult, sistemul public ar avea nevoie de modernizare și un sistem integrat, în condițiile în care fiecare primărie sau minister folosesc softuri diferite.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că evaziunea fiscală nu se mai poate combate cu „borseta sau gentuța” și să deranjezi agenții economici, controlându-i într-o manieră „empirică”, în contextul în care omenirea se poate folosi de AI.
Dar nu mai puteam să ridicăm din umeri, după 30 și de ani, postdecembriști și să găsim un continuu scuze, într-o eră în care există, în care omul, pentru prima oară. are un competitor: inteligența artificială. Nu puteam, cu tot deranjul și cu faptul că este un an electoral, nu puteam să ne mai uităm în continuare la Ministerul de Finanțe cum continuă acele controale aleatorii sau cum vin din calculator o dată la 5 ani. Ceva empiric, ceva ce nu se mai face niciunde în lume. Există softuri de risc care-ți analizează cifrele. Nu trebuie să pleci cu borseta sau gentuța pe la agenții economici aleatoriu, cum îți dă un calculator. Nu, nu are rost să-l deranjezi. Trebuie să te duci după o analiză de risc făcută inteligența artificială. Așa se face-n toată lumea. Nu trebuie să avem tone de hârtii și rapoarte pe care pe urmă și cei de la ANAF, și Ministerul Finanțelor și dumneavoastră să le întocmim după nu știu ce controale.
Analizând activitatea de până acum a instituțiilor fiscale din România, premierul Ciolacu concluzionează într-o manieră mai puțin plăcută despre calitatea și consistența informației deținută până în prezent de Statul Român.
Oameni buni, Statul Român nu avea nicio informație! Statul Român lua decizii, dacă le lua bune, și pe cele bune, le lua după ureche. Era normal să caut companiile cele mai importante la nivel mondial din aceste sectoare: Microsoft, Google, Oracle, care în acest moment au venit și se implică în digitalizarea și modernizarea sistemului public, fiindcă am constatat cu toții că avem cei mai buni IT-ști din Europa. Pe teritoriul României, se fac cele mai bune softuri și module, dar sistemul public era la o digitalizare de 5%. Mai mult, fiecare primărie avea alt soft, fiecare minister are alt soft, nimic nu este integrat. Nu mai există licitații în Europa. într-un stat modern în care te duci cu un portbagaj de cutii, în care te duci cu copii după diplomele profesionale, te duci cu un stick, iar în jumătate de oră inteligența artificială îți de răspuns la o licitație și de miliarde de euro, a concluzionat premierul Ciolacu.