Premierul Nicolae Ciucă a discutat oportunitățile fiscale privind salarizarea la întâlnirea cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social
Premierul Nicolae Ciucă a prezidat, luni la Palatul Victoria, reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Participanții au analizat propunerile vizând definirea sectoarelor de negociere colectivă și acordarea unor oportunități fiscale privind salarizarea.
„Cu acest prilej, reprezentanții Guvernului și cei ai partenerilor sociali au convenit să continue dezbaterile la nivel tehnic, pe baza propunerilor formulate.
În acest sens, următoarea întâlnire va avea loc marți, la Ministerul Muncii, pentru definirea sectoarelor de negociere colectivă, în timp ce la nivelul Ministerului de Finanțe vor avea loc, în perioada următoare, discuții privind măsuri fiscale în domeniul salarizării”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Discuțiile au loc după ce Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord la finalul lunii noiembrie în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei, din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări.
Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 8 decembrie majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2023 la 3.000 de lei. Peste două milioane de salariați vor beneficia de această majorare.
”Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede ca nivelul acestuia să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, față de 2.550 lei în prezent”, a anunțat Ministerul Muncii într-un comunicat.
Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creșterea pe net de 22,2 %.