Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, 67 de ani, se află într-o vizită oficială în România, unde a fost primit marți, 14 martie, la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă. Anterior, Arhiepiscopul Bisericii Anglicane a avut o întrevedere cu Patriarhul României, ÎPS Daniel la reședința sa și a vizitat Palatul Elisabeta, unde s-a întâlnit cu Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Consort.
Justin Welby va oficia, pe 6 mai, ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea la Westminster Abbey, Londra.
„L-am întâmpinat astăzi la Palatul Victoria pe Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu care am discutat despre situația generată de agresiunea militară rusă din Ucraina. I-am prezentat înaltului prelat contribuția țării noastre, atât a autorităților, cât și a cetățenilor, la sprijinirea poporului ucrainean fugit din calea războiului.
Am discutat, totodată, despre abordarea integrată a guvernului în ceea ce privește traficul de persoane, incluzând aici colaborarea cu societatea civilă. România a făcut o serie de pași strategici pentru identificarea timpurie a victimelor traficului de persoane și pentru combaterea propagării acestui fenomen și ne propunem să continuăm în același ritm”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Facebook.
Tot marți, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit, într-o vizită particulară, la Reşedinţa Patriarhală, pe Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane, relatează basilica.ro.
Patriarhul României a exprimat bucuria de a-l avea ca oaspete pe Arhiepiscopul Bisericii Anglicane și a mulțumit pentru sprijinul pe care românii ortodocși din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord îl primesc, prin închirierea, de la Biserica Anglicană, a 38 de lăcașuri de cult, pentru comunitățile ortodoxe românești din Regat.
Arhiepiscopul de Canterbury a mulțumit pentru ospitalitate și a subliniat trei dintre cele mai mari provocări ale societății occidentale, care, implicit, au un impact deosebit asupra Bisericilor, respectiv: secularizarea, tragedia războiului din Ucraina și aspecte negative din timpul colonialismului, cu repercusiuni pentru viața Bisericii Anglicane de astăzi.
Patriarhul României a subliniat provocările generate în societatea românească de fenomenul migrației, cu cei peste 5 milioane de români stabiliți temporar sau definitiv în diferite părți ale lumii. În acest sens, Biserica Ortodoxă Română a dezvoltat multe proiecte și programe sociale pentru copii, bătrâni şi săraci, dar şi pentru cei afectați de războiul din Ucraina.
Cu o zi înainte, Arhiepiscopul de Canterbury a fost primit la Palatul Elisabeta, de către Custodele Coroanei, Margareta, şi Principele Consort.
După România, Justin Welby va vizita Republica Moldova, unde se va întâlni cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Petru al Basara