Cercetătorii Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger au primit, marți, premiul Nobel pentru fizică pe 2022, a anunțat Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Științe.
Cei trei cercetători au primit premiul pentru „experimente revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice.
Potrivit unui comunicat al Comitetului Nobel, cei trei au fost recompensați pentru „experimente cu fotoni aflaţi în stare de inseparabilitate cuantică, stabilind încălcarea inegalităţilor lui Bell şi pionieratul în domeniul ştiinţei informaţiei cuantice”.
Francezul Aspect, americanul Clauser și austriacul Zeilinger vor împărți premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 900.000 de dolari), oferit de către Academia Regală Suedeză de Științe, potrivit Agerpres.
Sursa citată mai amintește că printre laureații premiului Nobel pentru fizică se numără nume importante, precum Albert Einstein, Max Planck, Pierre Curie şi Marie Curie.
În 2021, premiul Nobel pentru fizică a fost atribuit cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi pentru „contribuţii extraordinare aduse înţelegerii sistemelor fizice complexe”.
Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost câștigat de suedezul Svante Paabo a anunțat, luni, Academia Regală Suedeză pentru Științe.
Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat lui Svante Paabo „pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”.
Prin cercetările sale, Svante Paabo – laureatul Premiului Nobel de anul acesta în fiziologie sau medicină – a realizat ceva aparent imposibil: secvențierea genomului Neanderthalului, o rudă dispărută a oamenilor de astăzi, a transmis Academia, într-un comunicat de presă.
Premiul pentru medicină dă startul unei săptămâni de anunțuri ale Premiului Nobel. Marți va fi anunțat laureatul premiului Nobel pentru fizică, miercuri cel pentru Chimie și joi pentru literatură.
Premiul Nobel pentru Pace 2022 va fi anunțat vineri, iar premiul pentru Economie pe 10 octombrie.
Premiile includ un premiu în numerar de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 900.000 de dolari) și vor fi înmânate pe 10 decembrie. Banii provin dintr-o moștenire lăsată de creatorul premiului, inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1895.