Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a organizat, din nou, unul dintre evenimentele de referință ale organizației – Premiile ”Eminescu, ziaristul”.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public care a umplut până la refuz sala AGIR din București, într-o atmosferă emoționantă, iar invitații și jurnaliștii premiați s-au bucurat să se regăsească împreună sub auspiciile presei profesioniste.
De altfel, UZPR marchează de mai mulți ani ziua în care Mihai Eminescu – cel dintâi redactor în deplinătatea termenului din presa românească – a fost scos din viața publică din cauza unui articol despre libertatea presei. Devenită, de-a lungul timpului, mai mult mai mult decât o comemorare, această zi cu totul specială are o simbolistică aparte, sub semnul căreia stă de atunci încoace gazetăria din România și pe care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România o celebrează și o slujește în fiecare zi, ca pe un câștig al societății românești: neprețuita libertate de exprimare.
Sub aceste auspicii faste, UZPR a distins din nou excelența în jurnalism de Ziua Ziaristului Român, 28 iunie, inițiativă a regretatului președinte al UZPR Doru Dinu Glăvan, în memoria căruia cei prezenți au ținut un moment de reculegere și despre care președintele Sorin Stanciu a mărturisit că ”Doru va rămâne mereu ca un DOR în inimile noastre”.
Printre jurnaliștii premiați de UZPR s-a numărat și directorul editorial al trustului Gândul Media Network, Adrian Artene.
Premiile ”Eminescu, ziaristul” au răsplătit activitatea jurnalistică a unor colegi de breaslă care s-au remarcat prin vocație, constanță și dăruire pentru profesie.
Au urcat pe scenă, rând pe rând, pentru a-și primi premiile:
Componenta dedicației pentru opera eminesciană a fost ilustrată de premiile acordate unor personalități care s-au remarcat în cercetarea operei eminesciene, dăruind astfel și jurnalismului românesc un adevărat tezaur.
Premiile UZPR ”Eminescu, ziaristul” pentru activitatea eminesciană le-au revenit cunoscuților Dan Toma Dulciu, unul dintre cei mai activi promotori ai personalității lui Mihai Eminescu, Mihai Costin, președintele Grupării Colecționarilor de Medalii Eminesciene din cadrul Societății Numismatice Române, prof. univ. Florin Cristian Gheorghe, precum și prof. univ. Tiberiu Spircu, In memoriam.
Unul dintre momentele încărcate de emoție ale evenimentului a fost decernarea unui Premiu special ”Eminescu, ziaristul” In memoriam lui Doru Dinu Glăvan, ”pentru devotamentul total și necondiționat de recuperare a personalității de jurnalist a lui Mihai Eminescu”.
Evenimentul a beneficiat de aportul artistic remarcabil al pianistului Alexandru Burcă și al sopranei Ana Stănescu, de la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, precum și de un recital susținut de Andrei Păunescu, care a entuziasmat întreaga asistență.