Un bulz de dimensiuni impresionante a reușit să bată recordul la un festival din mărginimea Sibiului. A avut nu mai puțin de 75 de kilograme, iar oaspeții au consumat zeci de preparate tradiționale pregătite cu rețete transmise din generație în generație.
La Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari, ediția 21, de la mărginimea Sibiului, oamenii s-au înghesuit să se înfrupte din preparatele tradiționale. Recordul a fost doborât tot de rășinăreni, care au pregătit un bulz impresionant. Este o tradiție pe care o respectă de ani buni. Preparatul a avut peste 60 de metri lungime și 75 de kilograme. Bulzul a „tronat” pe masă, alături de alte zeci de preparate tradiționale, la festival.
S-au utilizat mămăligă făcută la moară și brânză de burduf pentru acest preparat tradițional. Localnicii s-au adunat la festival și au început să pregătească preparatul cât mai rapid, pentru a fi degustat de toți cei prezenți. La prepararea bulzului din Rășinari s-au folosit 30 de kilograme de brânză adusă direct de la stână și 70 de kilograme de mălai.
Vezi și Mămăliga: 500 ani de ISTORIE din spatele celui mai iubit preparat din gastronomia românească
Români din toate colțurile țării au venit la festival, pentru a degusta preparatele care au fost produse de meșteșugarii locali. Ceafa de porc, ciolanele și costițele rotisate, tocana de oaie sau pălinca de prune s-au aflat printre produsele consumate de cei sosiți la festival. Nu au lipsit nici dansurile populare și muzica.
În anul 2008, cel mai mare bulz preparat pe teritoriul României a fost în comuna Turia, județul Covasna. Nu mai puțin de 300 de persoane au pregătit preparatul tradițional și și-au dorit să intre în Guiness Book. Au fost împărțite 7.500 de porții.
Sursă foto: capturi video Kanal D