PRESA e de vină pentru că unii medici sunt suspectați că ucid oameni/Ministrul Alexandru Rafila: Ei sunt oameni care lucrează, nu sunt criminali!
This browser does not support the video element.
După demisiile în lanț ale managerilor de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mers să organizeze activitatea unității pentru perioada următoare. Foarte mulți medici au refuzat să mai facă gărzi și chiar au vrut să părăsească instituția, din cauza presiunii publice.
Mass-media exercită o presiune foarte mare asupra medicilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din Capitală este concluzia la care s-a ajuns în urma întâlnirii dintre ministru Rafila și medicii din cadrul unității spitalicești. mai mulți dintre aceștia și-au depus demisiile, care nu le-au fost acceptate, pe motiv că nu pot munci sub asemenea presiune la care sunt supuși de la izbucnirea scandalului penal. Două cadre medicale sunt acuzate, de organele de anchetă, de omor calificat, pentru că ar fi micșorat în mod voit cantitatea de noradrenalină a unui bolnav care, ulterior, a decedat din această cauză. Ancheta mai vizează și alte morți suspecte, din spital, în rândul pacienților. Potrivit declarațiilor ministrului și medicilor, presa este vinovată pentru că personalul medical nu mai vrea să-și continue treaba.
E vorba însă de o presiune foarte mare care se exercită asupra lor, inclusiv în mass-media. Sunt oameni care fac gărzi, care salvează în fiecare an, fiecare dintre ei, sute de vieți și nu pot să lucreze într-o situație de presiune și mai ales de denigrare, atât profesională cât și umană. I-am înțeles, am discutat cu ei și o să vă spună imediat, doamna doctor Pompilian (n.r Florina, șefa ATI). Discuțiile au fost, au durat aproape 2h. I-am convins să își continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaștem statutul profesional, eforturile pe care le fac, să-i respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate.
Rafila a mai declarat, după ședința de la spital, că ministerul le va asigura medicilor tot suportul logistic, în această perioadă, însă nu pot avea și rezultate dacă vor fi supuși, în continuare, presiunilor publice.
Ei sunt oameni obișnuiți, sunt modești, sunt emoționali, trebuie să poată să lucreze. Eu asta i-am asigurat că, din punctul nostru de vedere, vor avea tot sprijinul. Din punct de vedere al resurselor necesare, al sprijinului pentru desfășurarea activității medicale, dar trebuie să înțelegem că trebuie să contribuim toți la acest lucru. Dacă ei vor fi în continuare harasați, ținuți într-o situație de presiune continuă, în mod evident nu-și pot exercita așa cum trebuie activitatea medicală. Atunci când oamenii aceștia beneficiază, în ghilimele, de invective, ei sunt oameni care lucrează, nu sunt criminali! Cei care au probleme, dar nu trebuie să extindem culpabilizarea la întreg personalul.
CITEȘTE ȘI: