Presa franceză: Un preot român devine ținta atacurilor online după ce şi-a expus viziunea cu privire la vaccinul anti-COVID
Presa franceză scrie despre valul de hate speech adus reprezentanților Bisericii Ortodoxe odată cu poziționarea față vaccinarea anti-Covid.
Când preotul ortodox român Dorel Galan a ieșit în public cu dorința sa de a se vaccina împotriva lui Covid-19, el nu se aștepta să fie vizat de un val de hate speech, transmite France24.
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe, asaltați în mediul online
Galan a fost numit „preotul lui Satana”, „necredincios” și acuzat că a fost plătit de stat pentru apărarea vaccinării.
„Am fost atacat brusc de oameni pe care nu-i cunosc”, a declarat pentru AFP bărbatul de 45 de ani după Liturghia de Am fost atacat din senin de oameni pe care nu-i cunosc, de „hateri” profesionişti, a declarat preotul în vârstă de 45 de ani după Liturghia de duminică la biserica sa din Cluj.
Un interviu în care Galan a povestit experiența sa cu privire la infectarea cu coronavirus a atras valul de ură în mediul online.
Mesajul său, împreună cu unul similar, al unui alt preot, au fost postate și de ministrul Sănătății ca o modalitate de a convinge scepticii virusului că pericolele bolii sunt reale, arată presa franceză.
„Le-am spus credincioșilor că decizia mea personală este să mă vaccinez pentru că am încredere în autoritățile, nu în vrăjitorii”, spune Galan.
În timp ce nu îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze în predicile sale, el le spune să „consulte un medic” înainte de a lua o decizie cu privire la această chestiune și să se ferească de cei „care își asumă propriile credințe”.
În România, unde aproximativ 86 la sută din populație este ortodoxă, preoții se pronunță foarte rar despre probleme sensibile.
Mai mult, multe site-uri vizate credincioșilor ortodocși au dat frâu liber negării covid și teoriilor conspirației.
„Preoții care l-au trădat pe Isus nu mai au dreptul de a vorbi”, a scris un utilizator, citat de presa franceză.
Galan a decis că trebuie să vorbească după ce a oficiat „cea slujba de Liturghie”, pentru bunicii unui prieten care au murit amândoi de Covid-19
„Nu am nimic împotriva celor care nu vor să fie vaccinați și, în același mod, nu ar trebui să mă învinovățească dacă încerc să-i protejez împotriva bolii”, spune Galan.
Biserica Ortodoxă din România a negociat cu statul pentru redeschiderea lăcașurilor de cult
Presa franceză spune că, de la începutul pandemiei, influenta Biserica Ortodoxă din România a negociat cu statul pentru redeschiderea lăcașurilor de cult după închiderea a aproape două luni în primăvara anului 2020.
În schimbul redeschiderii, Biserica a fost de acord să distribuie o broșură informativă despre vaccinare, care a subliniat că este „gratuită, sigură și voluntară”.
În ciuda acordului cu guvernul, preoții nu au nicio obligație să predice despre rolul vaccinului printre credincioși, în timp ce șeful Bisericii, Patriarhul Daniel, nu a comentat cu privire la vaccinarea sa.
Între timp, unii clerici ortodocși au insistat că Euharistia este „cel mai bun antidot” împotriva coronavirusului, în ciuda pericolelor pentru sănătate.
În acest context, Galan spune că „sarcina Bisericii este să-și continue misiunea”, dar fără „sabotarea instituțiilor, educației și sănătății statului”.
„În același timp, statul nu poate dicta doctrina Bisericii”, insistă el.
Dacă la început a regretat declanșarea controversei, Galan spune acum că a avut dreptate să vorbească pentru că „omenirea va învinge în cele din urmă această pandemie, dar adevăratul virus pe care va trebui să-l lupte este cel al prejudecăților”.