Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a vorbit despre efecte secundare ale vaccinării care ar trebui puse în balanță cu efectele bolii. Astfel, medicul spune că o reacție adversă mai puternică la vaccin arată o posibilă dezvoltare a unei forme foarte gravă a bolii.
„Dar noi trebuie întotdeauna să punem în balanță ce se întâmplă în cazul bolii și ce se întâmplă în cazul vaccinării. Dacă facem boala fără să fim vaccinați, este foarte posibil să facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discută de mortalitate. Nu mai vorbim și de efectele secundare, de reacțiile grave, de situația în care ai complicații în cazul în care faci boala. În fiecare zi vedem numărul de cazuri din ATI, numărul de decese”, a declarat dr. Sandra Alexiu sâmbătă, la Digi24.
Medicul spune că reacția la vaccin poate fi văzută că un indicator în ceea ce privește posibilă reacție pe care cineva ar putea să o dezvolte în cazul bolii.
„Gândiți-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită și face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, (…) asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile”, a mai afirmat dr. Alexiu.
Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov menționează că locurile recent eliberate se ocupă instantaneu.
La 10 martie, EMA a declarat că Austria a suspendat utilizarea unui lot de vaccinuri AstraZeneca după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă și a murit la 10 zile după vaccinare. O altă persoană a fost internată la spital cu embolie pulmonară după ce a fost vaccinată și se află în recuperare. EMA a spus că au fost primite și alte două rapoarte de cazuri de evenimente tromboembolice din acel lot, care a fost livrat în 17 țări din UE și cuprindea un milion de doze.
Comitetul de siguranță al EMA analizează problema, dar a declarat că în prezent nu există niciun indiciu că vaccinarea ar fi cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare.
Grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca a oferit prima reacție oficială, după efectele adverse constatate la pacienți.
„În realitate, datele cu privire la acest tip (n.r. – de problemă medicală) sunt mult mai slabe la cei care sunt vaccinaţi, în comparaţie cu aşteptările în rândul populaţiei în ansamblul său”,