Preşedinta prooccidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, a asemănat situaţia post-electorală din ţara sa cu cea din România, sugerând că este vorba de implicarea Rusiei într-un „război electoral” şi îndemându-i pe liderii occidentali să „descifreze” această strategie rusă împotriva Europei.
„Georgia, România!!! Este suficient pentru liderii occidentali să descifreze strategia rusă împotriva Europei: război militar în Ucraina, „război electoral” la Tbilisi şi Bucureşti… ??!!!”, a scris Salome Zurabișvili pe X, în timp ce pe străzile din Tbilisi şi din alte oraşe ale ţării manifestanţi pro-UE au ieşit, joi seară, să protesteze faţă de decizia guvernului de la Tbilisi – pe care tot mai mulţi îl acuză că se apropie de Moscova – de a amâna cu patru ani deschiderea negocierilor de aderare la UE.
Poliţia antirevoltă georgiană a tras cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, în noaptea de joi spre vineri, asupra manifestanţilor care protestau faţă de decizia guvernului.
Salome Zurabișvili, care este pe poziţii total opuse faţă de politica guvernului, dar care are puteri limitate, a transmis o serie de mesaje pe X comentând ceea ce se întâmplă la Tbilisi şi în această serie de mesaje a inserat şi comentariul despre România.
Curtea Constituţională tocmai decisese renumărarea voturilor, în timp ce omologul ei de la Bucureşti, Klaus Iohannis, convocase CSAT-ul, care „a confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”.
Opoziția georgiană susține că alegerile parlamentare din octombrie, care au fost contestate și pregătite pentru alegeri prezidențiale, au fost frauduloase și nu vor prelua mandatele câștigate de blocul Visul Georgian – un partid fondat de un oligarh bogat în Rusia care se îndepărtează din ce în ce mai mult de valorile occidentale. Țările occidentale cer o investigație privind neregulile, în timp ce Visul Georgian și Comisia Electorală a țării afirmă că alegerile au fost libere și corecte.
Deși Uniunea Europeană i-a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, a afirmat că unele legi care au fost adoptate de atunci, cum ar fi restricțiile privind „agenții străini” și drepturile LGBT, sunt autoritare, inspirate din Rusia și împiedică aderarea la UE, potrivit observatornews.com
Criticii partidului Visul Georgian, atât interni, cât și externi, spun că acesta este condus de fondatorul său miliardar, fostul prim-ministru Bidzina Ivanişvili, și îi întoarce pe Georgia la Moscova, de unde a câștigat independența în 1991.
De când Moscova a câștigat un scurt război în august 2008, Rusia și Georgia nu au avut relații diplomatice oficiale. Cu toate acestea, au avut recent o apropiere timidă. Sondajele de opinie arată că majoritatea oamenilor din Georgia nu apreciază Rusia, care susține două regiuni separatiste din Georgia.
În timpul vizitei sale în Kazahstan, președintele rus Vladimir Putin a lăudat joi „curajul și caracterul” autorităților georgiene în adoptarea legii privind agenții străini, pe care criticii interni au comparat-o cu legea rusă.