Președinta Ungariei, Katalin Novak, a respins o lege considerată pe scară largă ca fiind discriminatorie față de persoanele LGBTQ+, îndemnând Parlamentul să pună la punct un alineat controversat care ar face legală raportarea anonimă către guvern a anumitor cupluri de același sex.
Veto-ul lui Katalin Novak constituie o respingere rară a premierului maghiar Viktor Orban, scrie Politico.
Parlamentul Ungariei a aprobat, la începutul acestei luni, o lege care transpune teoretic o directivă a UE care protejează avertizorii, dar ar permite, totodată, să permită oamenilor să raporteze despre cei care contestă „rolul recunoscut constituțional al căsătoriei și al familiei” și despre cei care contestă drepturile copiilor. Drepturi „la o identitate adecvată sexului lor la naștere”.
Acest lucru, a spus Katalin Novak într-o scrisoare adresată Adunării Naționale, depășește transpunerea legislației UE, întrucât controversatul capitol „nu întărește, ci mai degrabă slăbește protecția valorilor fundamentale”.
Legislatorii pot încă trece peste veto-ul lui Novak, notează Bloomberg. Orban a înăsprit drepturile LGBTQ+, de mai bine de un deceniu.
La un an după venirea la putere, în 2010, partidul său a adoptat o nouă constituție care interzice căsătoriile între persoane de același sex. Ulterior, documentul a fost modificat pentru a interzice cuplurilor de același sex să adopte copii.
Acest lucru a pus Budapesta împotriva Bruxelles-ului, Comisia Europeană a dus Ungaria la cele mai înalte curți ale blocului comunitar pentru adoptarea unei legi despre care executivul UE consideră că discriminează oamenii pe baza orientării lor sexuale și a identității de gen.
Legea „anti-propagandă” cu care Ungaria încearcă să interzică minorilor conținutul care „promovează sau înfățișează” o „divergență de la identitatea de sine corespunzătoare sexului la naștere, schimbării sexului sau homosexualității”.
Parlamentul European și Comisia Europeană, împreună cu 15 țări europene, s-au alăturat unui proces împotriva legii.