„Taxa” pe boală se transformă în „tusea și junghiul” politicienilor. Președinte Protecția Pacienților: „Toate se vor vedea la creșterea mortalității”

Publicat: 15 02. 2024, 09:00

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, susține că impozitarea concediilor medicale reprezintă o mare nedreptate făcută pacienților, deoarece contextul a fost unul de pandemii și epidemii de-a lungul acestor ani. În plus, interlocutorul Gândul susține că se vorbește de impozitarea concediilor medicale, fără să se țină cont că s-au mărit și contribuțiile și salariile.

Introducerea, de la 1 ianuarie, a contribuţiei de 10% pentru concediile medicale a fost aspru criticată de mai multe asociaţii ale pacienţilor.

Camera Deputaților, for decizional pentru taxa pe bolile românilor

Reamintim că Senatul a eliminat, luni, impozitarea de 10% pe concediile medicale. Proiectul va ajunge la Comisiile de Specialitate din Camera Deputaţilor, care este și for decizional. Săptămâna viitoate ar putea exista un vot final pe acest proiect care a stârnit multe controverse în spațiul public.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL, a afirmat că, prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.

Reamintim că taxa a apărut ca urmare a încercării Executivului de a elimina concediile medicale nejustificate. Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de asemenea concedii.

„Avem cu câteva sute de mii mai multe concedii, dar să nu uităm că a fost pandemie, să nu uităm că au fost epidemii”

Vasile Barbu a mai precizat că unele concedii medicale sunt date cu scop preventiv, nu doar curativ sau  pentru incapacitate temporară de muncă și că, în tot acest demers, este bine să se țină cont în primul rând de nevoile pacienților.

Interlocutorul Gândul nu neagă faptul că există și medici care favorizează eliberarea de concedii medicale pe bandă rulandă, însă susține că ar trebui să se acționeze țintit, acolo unde se înregistrează astfel de fraude, fără să fie „lovit” pacientul cu diverse afecțiuni, care vă plăti, fără vina lui, toate aceste acțiuni și decizii.

„Plus de asta, efectele pandemiei se văd în timp. Mai mult de-atât, valoarea concediilor medicale este mai mare ca în 2022, dar nu se ține cont că s-au mărit și contribuțiile și salariile. Iar acum concediul medical se raportează la alte venituri, atât pentru îngrijirea copilului, cât și pentru pacienții aflați în concediu medical, pentru că li se oferă 75% din brut sau se oferă 100% pe anumite patologii.

Să nu uităm că sunt concedii medicale pentru îngrijirea copilului, concedii medicale pentru pacienții cu anumite afecțiuni infecțioase sau copii care trebuie ținuți acasă, unii dintre ei având nevoie de însoțirea părintelui, care-și ia concediu medical. În plus, unele concedii medicale sunt date cu scop preventiv, nu doar curativ sau pentru incapacitate temporară de muncă.

Practic, dacă facem o analiză – și noi am făcut-o cu specialiști de-ai noștri –  a rezultat că, în primul rând, sumele nu au crescut în raport cu creșterea salariilor. Spun asta, deoarece influențează foarte mult creșterea salariilor, nu numai numărul de zile de concediu medical și numărul de concedii medicale. Dacă facem o analiză profesionistă nu găsim niciun document în scris care să spună că au crescut concediile medicale în mod alarmant și trebuie să luăm această măsură”, a precizat Vasile Barbu.

„Cheltuielile sunt mai mari în perioada concediului medical”

Vasile Barbu susține că, potrivit calculelor făcute, valoarea impozitării lunare din concediile medicale se ridică undeva între 8-11 milioane de euro.

Președintele Asociației Naționale a Pacienților mărturisește că, pe lângă faptul că le este diminuat venitul, cresc și cheltuielile pacienților pe perioada concediului medical, ceea ce, pentru unii poate să reprezinte o mare problemă, ținînd cont și de contextul actual al sănătății din România.

„Valoarea impozitării lunare din calculele noastre este între 8 și 11 milioane de euro. O valoare importantă. Pe lângă faptul că le este diminuat venitul, cresc și cheltuielile pacienților pe perioada concediului medical. Ei nu înțeleg că, pe perioada concediului medical, oamenii dau bani și pe medicamente, pe anumite suplimente nutritive necesare tratamentului.

Cheltuielele sunt mai mari în perioada concediului medical. Ei spun impozităm concediile medicale pentru că s-a abuzat. Păi ce vină are amărâtul de pacient că un medic abuzează? Ce vină au toți pacienții că 1000 de medici, să spunem, la nivel național abuzează și dau concedii medicale? Să meargă țintit la aceia și să-i controleze și să vadă că a fraudat.”

„Marea problemă a pacientului român este accesul la servicii medicale în ambulator”

Vasile Barbu a vorbit despre marea problemă a pacienților români și anume accesul la analize și la investigații clinice. Acesta a precizat că ambulatorul scade ca accesibilitate pentru pacienți și asta se simte de la o lună la alta.

„Se plătesc sume foarte mari pentru consultațiile în ambulator, deoarece mulți medici au renunțat să mai ofere servicii medicale în contract cu Casa de Asigurări. Mai mult iau medicii de familie pe un caz decât un medic specialist. Marea problemă a pacientului român este accesul la servicii medicale în ambulator.

Ambulatorul scade ca accesibilitate pentru pacienți și asta se simte lună de lună. Noi simțim pentru că oamenii reclamă la noi, iar noi încercăm să le găsim locuri la diverse clinici private. Peste 90% din ambulator este privat, iar peste 96% din analizele medicale din ambulator, peste 96% în ambulator se fac la privat. Nu toți au bani să plătească toate investigațiile.

La nivelul asta s-a ajuns să se practice medicina în România. Asta afectează pacientul, dar să știți că afectează și medicul, care nu poate să precizeze diagnosticul, dacă nu are toate analizele. Toate aceste lucruri se vor vedea în următorii ani, la creșterea mortalității evitabile și va vedea la speranța de viață a românilor care știți că an de an acești indicatori scad”, a conchis Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Premierul pune sub lupă concediile medicale ale pacienților

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că au fost date 274.000 de concedii medicale pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale pentru strănutat şi răceală şi s-a arătat nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

“A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…) Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele.

Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic. Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri.

Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a explicat premierul Ciolacu.

„Nu avem nevoie de griji în plus, ducem deja pe umeri o povară mult prea grea”

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat în plen că prin amendamentul adus la proiectul de Ordonanţă de urgenţă se îndreaptă o eroare şi anume aceea de impozitare cu 10 % a concediilor medicale.

”Am făcut acest demers ca urmare a mesajelor pe care le-am primit de la români şi am să vă dau citire unui mesaj: Doamna senator, de când am început tratamentul pentru cancer, viaţa mea şi a familiei mele e măsurată în ore, cât mai am până fac o rundă de tratament, cât mai am până la următorul control, cât mai am până la următoarea rundă de chimio.

Fiecare zi înseamnă oră de luat medicamentul x, oră de luat medicamentul y. Nu avem nevoie de griji în plus, ducem deja pe umeri o povară mult prea grea. Vă rog să eliminaţi impozitarea, îndreptaţi situaţia”, a spus senatoarea liberală.

Nicoleta Pauliuc a menţionat că, pe lângă eliminarea impozitării concediilor medicale a pacienţilor oncologici. i s-a părut firesc şi normal să elimine o nedreptate, impozitarea concediului de maternitate.

”Nu mai trebuie să fie impozitat nici concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. În momentul în care tu soliciţi sprijinul statului pentru că ai o problemă medicală e nedrept statul îţi ia 10 %. Înţeleg problemele cu datoriile la plata concediilor medicale, vorbim de aproape 9,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă într-adevăr o sumă colosală. Cred însă că anumite instituţii ale statului trebuie să fie mai atente dacă există tentative de fraudă pe această zonă”, a completat senatoarea.

Ministrul Rafila arată în grădina „finanțistului” Boloș în speța impozitării concediilor medicale

Alexandru Rafila a declarat, marţi, că propunerea de impozitare a veniturilor din concedii medicale a venit de la Ministerul Finanţelor, nu a venit de la Ministerul Sănătăţii şi că ministrul Marcel Boloş a avut un punct de vedere de finanţist.

Ministrul Alexandru Rafila anunţat că premierul i-a trasat o sarcină, împreună cu ministrul de Finanţe şi preşedintele CNAS, să aibă o discuţie aplicată pe acest subiect.

”România plăteşte în ultimii ani pentru concedii medicale o sumă de circa 6 miliarde de lei, 1,2 miliarde de euro. Este o sumă mai mare, a crescut de la 3,6 miliarde, a fost o creştere în ultimii cinci ani substanţială. Această propunere de impozitare a veniturilor din concedii medicale a venit de la Ministerul Finaneţlor, nu a venit de la Ministerul Sănătăţii, mai ales că eu am avut o reaţie imediată şi am spus, staţi puţin că avem pacineţi cu boli cornice, pacienţi oncologici, trebuie să ne gândim”, a spus ministrul Alexandru Rafila, la Prima News.

”Sunt categorii de pacienţi la care inclusiv cheltuielile de zi cu zi sunt mai mari, pacienţii oncologici, cu boli cronice”, a completat Rafila, precizând că are logică această scutire medicală.

Ministrul a precizat că şi la cei cu durere de spate şi răceli, însă depinde şi aici este o discuţie legată de uşurinţa cu care se dă concediu medical, iar medicul trebuie să decidă.

”Eu cred că trebuie să discutăm foarte clar şi să excludem aceste categorii, boli oncologice, boli cronice, şi pentru celelalte categorii să nu se încurajeze, să fie o abordare echilibrată şi care să nu fie demagocică nici într-un sens nici în altul”, a mai spus Rafila.

 

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu: Au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele / 2 milioane de zile de concediu pe acest specific

Și impozitarea cu 10% a concediilor de maternitate și pentru îngrijirea copilului bolnav a fost eliminată de Senat