Președintele bielorus, Alexander Lukașenko, a apărat marți cu tărie acțiunile Rusiei în Ucraina, susținând că, dacă Rusia ar fi întârziat „doar puțin cu operațiunea militară, teritoriul rus ar fi suferit un atac zdrobitor la granițele sale”, potrivit CNN.
„Dacă cineva dorește să țipe că am mers unde nu trebuia, am început ceva ce nu trebuia, imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ați fi întârziat cel puțin două săptămâni sau o lună”, a declarat Lukașenko reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său rus Vladimir Putin, după o întâlnire între cei doi lideri în regiunea Amur, în estul îndepărtat al Rusiei.
Nu există nicio dovadă că Ucraina ar fi avut de gând să atace Rusia. Încă de anul trecut, Rusia își strângea controlul militar în jurul Ucrainei, acumulând zeci de mii de soldați, precum și echipamente și artilerie, la ușa țării. Forțele rusești au desfășurat exerciții comune cu aliații lor din Belarus înainte de invazie.
Liderul din Belarus a continuat să acuze „Washingtonul, Bruxellesul și Londra” pentru că au provocat criza din Ucraina și a spus că sancțiunile economice împotriva Rusiei sunt „operațiuni psihologice” organizate de Marea Britanie. De asemenea, el a acuzat SUA că au instigat Polonia și țările baltice împotriva Moscovei.
„Istoria noastră recentă nu a cunoscut un moment atât de periculos în relația noastră cu Occidentul ca astăzi. … Unii dintre voi au spus că Războiul Rece s-a încheiat și că vom trăi într-o nouă eră civilizată, bazată pe înțelegere reciprocă și pe supremația dreptului internațional. Așa am crezut și noi, dar Occidentul nu a făcut-o. Nu ne-a distrus atunci, așa că a decis să înceapă acum”, a declarat el.
Lukașenko s-a referit, de asemenea, la afirmațiile nefondate ale lui Putin privind „denazificarea”, ca parte a justificării sale de a invada Ucraina.
„A existat o figură publică în Occident în anii ’30, ’40 ai secolului trecut care a încercat, de asemenea, să instaleze o nouă ordine și știm bine cum s-a terminat. Așadar, cred că Washingtonul trebuie să se întoarcă la trecutul recent. Părinții și strămoșii noștri au rezistat atunci și au fost victorioși și la fel vom fi și noi victorioși, așa cum am fost în istoria noastră comună de 1.000 de ani”, a spus el.
Putin a spus că Belarusul este „lovit mai puțin decât Rusia în acest moment”.
„Nu am avut niciodată îndoieli că dacă cineva ne va oferi umărul, acela va fi Belarusul”, a spus el.
În ceea ce privește efectul sancțiunilor în destabilizarea legăturilor ruso-bieloruse, Putin a spus că acestea sunt „complet inutile”.
„Acest truc cu siguranță nu va funcționa cu noi. Vom deveni doar mai puternici”, a spus el, adăugând că „daunele (pe care se bazau inamicii noștri) nu s-au produs”.
Măsurile convenite de cei doi lideri includ proiecte pentru o piață comună de energie electrică, prețuri favorabile pentru petrol și gaze pentru consumul intern din Belarus – cu plăți în ruble, construirea în comun a unei centrale nucleare care ar trebui să fie pusă în funcțiune până la sfârșitul anului 2022 și o creștere a securității la granițele vestice, inclusiv exerciții militare comune.