Prima pagină » Actualitate » Președintele Comisiei Europene solicită reciprocitatea exporturilor de vaccinuri

Președintele Comisiei Europene solicită reciprocitatea exporturilor de vaccinuri

Președintele Comisiei Europene solicită reciprocitatea exporturilor de vaccinuri

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o mai mare deschidere și reciprocitate în ceea ce privește exporturile de vaccinuri, vorbind într-un interviu de ziar despre un rând în desfășurare cu Marea Britanie și Statele Unite cu privire la livrările de vaccinuri.

„Cer o deschidere mai mare, întrucât Europa se numără printre regiunile din lume care exportă cel mai mult, dar este necesară reciprocitatea”, a declarat ea pentru cotidianul italian La Repubblica, citat de Reuters.

Ea a adăugat că Uniunea Europeană a fost în contact cu Regatul Unit cu privire la exporturile de vaccinuri, dar a refuzat să ofere detalii despre discuțiile sale cu premierul britanic Boris Johnson.

Von der Leyen a declarat că problema reciprocității și mecanismul necesar vor fi discutate cu alte țări europene într-o ședință de joi.

Președintele UE a mai spus că este „extrem de încrezătoare” că obiectivul Europei de a vaccina 70% din populația sa adultă până la sfârșitul verii va fi atins în ciuda suspensiilor recente și a întârzierilor vaccinului AstraZeneca după rapoarte de cheaguri de sânge la persoanele care au avut a primit împușcătura.

Ea a adăugat că vaccinul Sputnik din Rusia era încă în curs de examinare și că nu există încă dovezi ale capacității de producție a vaccinului, detaliu necesar pentru aprobare de către autoritatea de reglementare europeană a medicamentelor EMA.

UE, cu milioane de doze neutilizate, este împărțită cu privire la interdicția de export

Guvernele Uniunii Europene sunt împărțite în legătură cu o propunere controversată de a reține exporturile de vaccinuri către Marea Britanie, chiar dacă blocul comunitar are aproximativ 20 de milioane de doze neutilizate.

Aproximativ 70 de milioane de vaccinuri au fost livrate țărilor din UE, dintre care 50 de milioane au fost deja administrate, potrivit unui document UE văzut de Bloomberg. Aproximativ 15 milioane de fotografii utilizate au fost doze secundare.

Noile cifre au fost împărtășite miercuri ambasadorilor UE, când au discutat despre o nouă propunere a Comisiei Europene care ar restricționa exporturile de vaccinuri către țări – în special Marea Britanie – care nu reciprocizează sau care au deja rate ridicate de vaccinare, conform unei note diplomatice văzută de Bloomberg. Marea Britanie este cel mai mare beneficiar de doze făcute în UE, primind 10 milioane din cele 42 de milioane de fotografii exportate.

Statele membre UE, inclusiv Italia și Franța, au declarat că sunt dispuse să exploreze interdicția de export a vaccinurilor, în timp ce alții, precum Irlanda, Belgia și Olanda, au cerut prudență și au avertizat cu privire la posibilul impact negativ asupra companiilor europene, potrivit Bloomberg.

Orice decizie cu privire la această problemă ar fi în cele din urmă pentru liderii UE, care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare.

Discuția vine înainte de un anunț de la Agenția Europeană pentru Medicamente, joi, când autoritatea de reglementare a medicamentelor va lua o decizie cu privire la siguranța vaccinului Covid-19 al AstraZeneca Plc. Unele dintre cele mai mari țări ale UE au suspendat utilizarea împușcăturii din cauza îngrijorării cu privire la coagularea sângelui.

Massimo Scaccabarozzi, președintele lobby-ului farmaceutic italian Farmindustria, a declarat într-un interviu Bloomberg că se așteaptă ca EMA să concluzioneze că vaccinul AstraZeneca este sigur și că procesul de revizuire funcționează bine în general.

Citește și