Preşedintele Consiliului Județean Harghita s-a trezit cu ursul în curte. Cum a fost surprins animalul: „Treziţi-vă la Bucureşti!”

Publicat: 29 08. 2024, 12:13
Actualizat: 29 08. 2024, 12:15

O alertă de urs a fost emisă, noaptea trecută, pentru municipiul Miercurea-Ciuc, iar preşedintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, susține că animalul a intrat în curtea casei sale, informează Agenția de presă Rador. 

Liderul UDRM a scris pe pagina lui de Facebook că ursul a intrat din nou în curtea sa, susţinând că România este „corigentă” la rezolvarea conflictelor dintre urşi şi om.

”Azi noapte, ursul a revenit! A intrat în curtea noastră şi a «verificat» dacă careva dintre uşi este deschisă! Nu este acceptabil! România este corigentă‚ la rezolvarea conflictelor dintre urşi şi om, conform legislaţiei şi tratatelor Europene! Treziţi-vă la Bucureşti”’, a scris Borboly Csaba.

Reamintim și de cazul Dianei, adolescenta al cărei trup neînsuflețit a fost găsit într-o râpă din Bucegi, după ce a fost atacată de un urs, și care a murit din cauza traumatismelor suferite, în urma căzăturii în râpă, de la o înălțime de 200 de metri.

Preşedintele Consiliului Județean Harghita, cu ursul în curte

România are 8.000 de urși, relocarea nu mai dă rezultate

După estimările specialiștilor, în România sunt acum 8.000 de exemplare de urși. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că, dincolo de această cifră, „care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum precum cea de la Bușteni.”

„Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România. Este și motivul pentru care am pus pe masa Comisiei Europene, anul acesta, la Consiliul de Mediu, un document prin care am solicitat serviciilor Comisiei să constate că populațiile de urs din România trebuie gestionate într-un fel sau în altul.

Am să propun colegilor din minister și am să vin foarte repede cu un proiect de lege pe care l-am mai în enunțat, care nu spune altceva decât că un urs care se apropie la o distanță – pe care o s-o stabilim, că-i un kilometru, că sunt doi sau trei – de orice așezare umană, e un urs care trebuie gestionat, pentru că pune în pericol viața oamenilor. Dacă ucide, înseamnă să fie împușcat sau eutanasiat, pentru că am constatat că metoda relocării, pe care o tot aplicăm, nu dă niciun fel de rezultate.

Și spun asta pentru că am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși doar din fondul respectiv de vânătoare. Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ”, a spus ministrul Mediului, la Antena 3.

 

FOTO – Caracter ilustrativ: Pixabay

 

CITIȚI ȘI:

Întorsătură de situație în cazul Dianei, fata atacată de urs, în Bucegi. Legiștii au stabilit că a murit în urma CĂZĂTURII în râpă

Mărturia CUTREMURĂTOARE a iubitului Mariei, tânăra de 19 ani ucisă de urs: „Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere s-o salvez”

Dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic, după ÎMPUȘCAREA ursului care a ucis o tânără de 19 ani

Mircea Fechet: Azi vorbim de 8.000 de urși. Propun un proiect de lege ca un urs care se apropie de așezările umane să fie împușcat sau eutanasiat