Președintele României, Klaus Iohannis, încurajează oamenii de afaceri și întreprinderile din lumea francofonă să se folosească de cadrul Misiunii Economice și Comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est pentru a-și consolida afacerile și economiile societăților din care provin, în beneficiul cetățenilor. Evenimentul face parte din Strategia Economică pentru francofonie 2020-2025 și urmărește intensificarea schimburilor comerciale și investiționale între cele 88 de state membre și guverne din Organizația Internațională a Francofoniei.
În cadrul Misiunii Francofoniei, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, prezentat de către Sergiu Nistor, consilier prezidenţial în Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale. Astfel, se că România este un partener constant şi de anvergură al Francofoniei, inclusiv în dimensiunea sa economică iar apartenenţa la Francofonie înseamnă împărtăşirea valorilor şi a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră şi destinul nostru european.
„Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă”. Misiunea economică şi comercială a Francofoniei din aceste zile de la Bucureşti se înscrie cu un aport important în construirea acestei francofonii a viitorului”, afirmă în mesaj şeful Statului Român.
Misiunea reunește un forum economic la nivel înalt și sesiuni business-to-business, în special în sectorul agroalimentar, digital – inclusiv securitatea cibernetică și industria jocurilor video, energia verde și sectorul medical și include sprijin din partea experților, vizite la sediile companiilor, precum și identificarea și realizarea de oportunități comerciale și de investiții cu firme de profil asemănător sau complementar, din statele membre OIF(Organizația Internațională a Francofoniei). De asemenea, în contextul actual, marcat de războiul din Ucraina şi de efectele sale negative economice şi sociale, acţiunea României în cadrul mişcării Francofone urmăreşte întărirea coeziunii organizaţiei noastre şi a rezilienţei ei interne, precum şi sporirea capacităţii noastre de dialog în vederea promovării de soluţii pentru crizele suprapuse din această perioadă.
Citește și: