Klaus Iohannis a convocat miercuri o ședință de lucru, de la ora 16.00, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență.
PNRR se află în fază avansată de dezvoltare și va fi supus dezbaterii publice, urmând apoi să ajungă la Bruxelles, transmite observatornews.ro.
„La şedinţă vor participa Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, Prim-ministrul României, Florin Cîţu, Viceprim-ministrul Dan Barna, Viceprim-ministrul Hunor Kelemen şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea”, a anunțat Administraţia Prezidenţială.
Ședința se desfășoară în contextul în care, luni, vicepremierul Dan Barna a declarat că PNRR se află într-o fază avansată.
„În momentul de faţă suntem într-o formă foarte avansată a acestui program. Săptămâna trecută am avut o întâlnire în coaliţie în care am căzut de acord pe alocări şi priorităţi.
Programul este unul echilibrat, care aduce bani şi prevede resurse şi pe zona de infrastructură şi pe zona socială şi pe zona de sănătate şi pe zona de educaţie. Sunt sume de miliarde.
La infrastructura rutieră vorbim de 4,5 miliarde, la infrastructură feroviară de 5 miliarde, pe sănătate avem 2,2 miliarde doar pe partea de infrastructură spitale.
Priorităţile importante ale României se regăsesc acolo, este o formulă care în momentul de faţă e agreată între partidele din coaliţie, este o formulă pe care ministrul Ghinea a prezentat-o în Parlament, în comisia de specialitate deja de două ori şi o să continuăm să o facem”, a declarat Dan Barna.
Barna a spus că urmează să existe o întâlnire cu șeful statului, înainte ca PNRR să fie transmis la Bruxelles.
„O să avem în două zile o întâlnire la nivelul coaliţiei şi cu preşedintele pentru a avea o formulă finală care să fie pusă în dezbatere, deci să fie prezentată public şi apoi să o trimitem la Bruxelles”, a mai declarat Dan Barna.
Vicepremierul a ținut să precizeze că nu există o dispută în coaliție pe marginea PNRR.
„Departe să fie o dispută în coaliţie, este varianta Guvernului. Este o formulă la care s-a ajuns după multe săptămâni şi multe zile de dezbatere şi de negociere”, a explicat vicepremierul Barna, potrivit sursei citate.
Invitată la GÂNDUL FINANCIAR, președinta Senatului, Anca Dragu, a făcut referire și la PNRR, care vine cu peste 30 miliarde euro în următorii trei ani.
„Este foarte important că pentru aceste proiecte sunt eligibile și proiecte deja începute și există o modalitate de evaluare ceva mai flexibilă decât pe exercițiile financiare și componentele clasice”, a spus Anca Dragu.
Mai mult, PNRR vine și cu reforme, nu numai investiții. „Una este să construiești spitalul, dar îți trebuie și toate aceste programe de prevenție. Nu trebuie să umpli spitalul cu pacienți, trebuie să ai foarte mult acces la programele de prevenție”, a exemplificat Anca Dragu.