Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care este eliminat dosarul cu șină, dar și copiile după diverse acte solicitate până acum de instituțiile publice. Legea intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
Astfel, prin adoptarea acestei legi este eliminată obligativitatea pentru cetăţeni de a insera la dosar copii după acte publice emise de instituţii ale statului.
De asemenea, instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.
Prin legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se intensifică eforturile de debirocratizare şi simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile statului, precizează inițiatorii.
La începutul lunii decembrie, Parlamentul României a votat ca instituțiile publice să nu mai aibă voie să ceară dosar cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public. Inițiatorii proiectului sunt Diana Morar, Gabriela Horga și ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, toți parlamentari PNL.
La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a salutat acest moment, care are loc la început de an.
„Începem anul cu o veste excelentă: legea pe care am inițiat-o alături de colegii mei parlamentari liberali și care interzice dosarele cu șină, copiile după acte și xeroxurile contra-cost în instituțiile publice a fost promulgată astăzi de președintele Klaus Iohannis. După cele 180 de zile prevăzute în lege pentru implementare, relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară. Desigur, așa cum a fost și cu interzicerea ștampilei, respectarea acestei legi depinde foarte mult de fiecare dintre noi, mai ales că unele astfel de obiceiuri au devenit parte din cultura noastră”, a scris ministrul pe Facebook.
De asemenea, Sebastian Burduja a oferit și detalii despre prevederile acestei legi.
„Așadar, e important să știți că, cel mai târziu în luna iulie a acestui an: