VIDEO | Klaus Iohannis, în Chile: „Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă”

Publicat: 22/04/2023, 20:52

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România şi Chile au „o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă”, anunţând că se va urmări dezvoltarea cooperării între cele două state.

Iohannis a afirmat, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu preşedintele Republicii Chile, Gabriel Boric, că această ţară este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Americii Latine şi un partener economic cu un potenţial important.

„Avem o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă, iar în anul 2025 vom sărbători 100 de ani de relaţii diplomatice. Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare, dar şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe”, a adăugat el.

Preşedintele României a afirmat că a încurajat şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări.

„De asemenea, cu prilejul acestei vizite, a fost semnat un memorandum de colaborare între cele două instituţii responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă şi, din discuţiile pe care le-am avut, înţeleg că există dorinţa reciprocă de a învăţa unii de la alţii, fiecare se pricepe la anumite domenii foarte bine. Mă bucur să putem anunţa şi decizia de a înfiinţa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”, a transmis şeful statului.

Iohannis a precizat că s-a discutat şi despre evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare.

„Nu este întâmplător faptul că atât pentru România, cât şi pentru Europa, Chile ocupă un loc privilegiat, având în vedere rolul activ pe care îl joacă în menţinerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global. România, ca şi Chile, este interesată de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional. Avem o misiune comună în ceea ce priveşte apărarea democraţiei în faţa ameninţărilor, inclusiv a riscurilor hibride”, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că, în cadrul discuţiilor de sâmbătă, i-a prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia.

„Războiul are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv până în Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea, Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea”, a mai spus Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului, un alt subiect discutat a vizat relaţia dintre Chile şi Uniunea Europeană.

„(…) Chile poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană. Summitul dintre Uniunea Europeană şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric. Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunităţi concrete şi voi încuraja autorităţile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, a mai spus Klaus Iohannis.

El a amintit ”un moment important din istoria comună”, arătând că România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor.

„În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceştia stabilindu-se în ţara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule preşedinte, un liant al relaţiilor româno-chiliene. Astfel, astăzi tocmai am plăcerea de a înmâna o serie de documente de arhivă, mărturii ale acelei perioade. Îi mulţumesc preşedintelui Boric pentru discuţiile foarte bune şi i-am adresat invitaţia de a face o vizită în România. Sunt convins că, în viitor, relaţiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele şi cetăţenii noştri”, și-a încheiat discursul Klaus Iohannis.

Președintele României se află până pe 26 aprilie, într-un turneu în America Latină, vizita din Chile fiind prima de acest nivel în ultimii 10 ani. 

FOTO – Administrația Prezidențială

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar