Președintele Lukașenko dezvăluie că s-a încheiat transferul ARMELOR NUCLEARE tactice rusești în Belarus. NATO: „Mișcare periculoasă și iresponsabilă”

Publicat: 26 12. 2023, 11:31
Actualizat: 26 12. 2023, 11:32
Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului

Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului și aliatul necondiționat al lui Vladimir Putin, a anunțat – chiar în ziua de Crăciun – că a fost încheiat transferul armelor nucleare tactice rusești în Belarus.

Acest transfer ar fi fost finalizat încă de la începutul lunii octombrie, a dezvăluit președintele Belarusului, confirmând o „mișcare” alarmantă pe care Alianța Nord-Atlantică (NATO) și țările occidentale au etichetat-o, de la bun început, drept „periculoasă și iresponsabilă”.

Potrivit The Kyiv Independent, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și omologul său din Belarus – Viktor Khrenin – au semnat un acord, în mai a acestui an, pentru a transfera arme nucleare tactice în Belarus, un proces despre care liderul rus Vladimir Putin a spus că a început în iunie.

Lukașenko a vorbit despre livrarea de arme finalizată la summit-ul Uniunii Economice Eurasiatice, condus de ruși de la Moscova, dar el nu a precizat și câte arme nucleare tactice au fost transferate sau unde au fost plasate în Belarus.

Vladimir Putin amenințase că va livra armele în luna martie 2023

Vladimir Putin amenințase că va livra armele în luna martie 2023, prima desfășurare a armelor nucleare rusești în străinătate de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în anul 1991.

Ministerul de Externe al Belarusului a confirmat afirmația lui Putin în data de 28 martie, adăugând că regimul a fost „forțat” să facă acest lucru pe fondul așa-ziselor „presiuni politice, economice și informaționale fără precedent” din partea SUA, Regatului Unit, membrilor UE și NATO.

Țările occidentale și NATO au denunțat această mișcare, considerând-o „periculoasă și iresponsabilă”.

În unele privințe, (n.red. – armele nucleare tactice) sunt mai periculoase decât armele strategice. Dimensiunea lor mică, vulnerabilitatea la furt și gradul de utilizare perceput fac din existența TNW-urilor în arsenalele naționale un risc pentru securitatea globală”, au transmis reprezentanții think tank-ului Nuclear Threat Initiative.

În ciuda riscului potențial reprezentat de desfășurarea unor astfel de arme pe pământul Belarus, Casa Albă a declarat, la scurt timp după anunțul din mai, că nu și-a schimbat evaluarea amenințării nucleare.

Casa Albă va „continua să monitorizeze, cu siguranță, implicațiile… Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară…”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe. Karine Jean-Pierre.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024