Prima pagină » Actualitate » Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu: România va ajuta Republica Moldova „să ardă niște etape” în procesul de aderare la UE

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu: România va ajuta Republica Moldova „să ardă niște etape” în procesul de aderare la UE

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a dezvăluit, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul, că Republica Moldova se bazează pe ajutorul României pentru a „arde niște etape” în procesul de de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Aflat la București în ziua de 27 martie, care marchează unirea Basarabiei cu România, Igor Grosu a transmis, în discursul său de deschidere a Forumului „Republica Moldova – România: Capital Bridges”, un mesaj direct către oamenii de afaceri români: “Vin cu un ultim îndemn, investitori, treceți Prutul!”. Forumul a reunit înalți oficiali de la Chișinău și de la București, între care premierul Dorin Recean, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, premierul Marcel Ciolacu și Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă.

Întrebat, de Gândul, în ce constă ajutorul acordat deja de România în acest proces de integrare europeană, care a intrat în linie dreaptă din decembrie 2023 – momentul deschiderii negocierilor de aderare – Igor Grosu a vorbit despre o strânsă colaborare diplomatică, dar și la nivel administrativ, pe toate palierele celor 35 de capitole.

„Nu există întrevedere la nivel bilateral între diplomații oficiali români, cu partenerii occidentali, unde să lipsească din agendă Republica Moldova”, a declarat pentru Gândul președintele Parlamentului de la Chișinău.

Igor Grosu: Sprijinul pe care îl primim de la România este enorm

De asemenea, el a precizat că autoritățile de la Chișinău mizează pe faptul că acest „sprijin” pe care Moldova contează în continuare, va contribui decisiv la „arderea” unor etape în parcursul extrem de laborios al etapelor de preaderare.

„Sprijinul este constant și are loc în fiecare zi, la fiecare întrevedere – și o spun în cunoștință de cauză. Nu există întrevedere la nivel bilateral între diplomații oficiali români, cu partenerii occidentali, unde să lipsească din agendă Republica Moldova. Noi suntem omniprezenți. Cum îmi spunea cineva dintre  europarlamentari, era într-o discuție și vorbeau despre Republica Moldova, iar interlocutorii au întrebat la un moment dat: Dar dvs. de unde sunteți, din România sau din Republica Moldova?

Da, acest sprijin este constant. Noi mizăm pe el în continuare, în special acum, când intrăm într-o nouă fază, cea de negocieri, care presupune o foarte bună organizare, multă birocrație – în sensul bun a cuvântului –  un volum enorm de de legislație care trebuie prelucrată, mecanisme puse la punct și o experiență în negociere pe care noi nu o avem.

De aceea vrem să învățăm din experiența României. Și aici o să-mi permit să spun că o să ardem niște etape, în sensul că o să invităm, cum am și făcut, oameni bine pregătiți, specialiști de top la Chișinău, să stea lângă noi în funcții publice importante, pentru a ne ajuta să mergem cu o mai mare viteză în procesul de de negociere. Pe care acum eu îl văd diferit, îl simt diferit. Lucrul ăsta văd că rezultă și din pozițiile oficiale ale Comisiei Europene, o abordare total diferită în comparație cu cea anterioară invaziei Federației Ruse în Ucraina. Așadar, noi suntem setați pe o viteză bună și aici contăm, cum am spus, pe ajutorul României – fie că e vorba de Guvern, că e vorba de Parlament, de băncile naționale sau de autoritățile de reglementare în domeniul financiar (n.r. reprezentate la cel mai înalt nivel la  Forumul „Republica Moldova – România: Capital Bridges” din 27 martie) 

Așadar, sunt 35 de capitole și vă dați seama, pe fiecare capitol trebuie să ai o echipă, să ai negociator. Și aici ajutorul României nu cred că poate fi cuantificat în acest moment. Are loc la diferite niveluri, că e guvernamental, că e universitar, că e administrație publică locală. Sprijinul pe care îl primim este enorm și apreciem foarte mult acest ajutor”, ne-a declarat Igor Grosu.

România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, a declarat, în cadrul Forumului Moldova – România: Capital Bridges, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu l-a asigurat pe președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în cadrul aceluiași eveniment, că “avem o variantă şi mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană şi mult mai rapidă”.

Înaintea Forumului organizat de Bursa de Valori din București, premierul Ciolacu a transmis un mesaj politic, la 106 ani de la evenimentul Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918. Premierul României sublinia că aproape toți cetățenii Republicii Moldova doresc să devină cetățeni ai Uniunii Europene, așa cum sunt deja cetățenii României.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele