Republica Moldova nu se va preda pur și simplu dacă Rusia va decide invadarea sa, ci va lupta să își apere teritoriul, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, potrivit stirileprotv.ro.
„Noi, cât de mari sau mici am fi, trebuie să ne facem datoria față de casa noastră, pentru că dacă vrei ca cineva să te ajute sau să pună un cuvânt pentru tine, acel partener trebuie să vadă că tu, cel care locuiești în această casă, ești cel care vrei să ți-o aperi. Acesta este principiul de bază. Noi o să fim pe poziții și suntem gata să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara, dacă vrem să pretindem că suntem stat. Asta e regula de bază și altă regulă nu există”, a declarat președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu.
Igor Grosu a mai spus că „cineva își dorește escaladarea situației pe malul stâng al Nistrului”, cu privire la incidentele semnalate în ultimele două zile în Transnistria.
Mai multe explozii au avut loc asupra unor obiective separatiste din Transnistria, iar Kremlinul le-a catalogat drept „atentate teroriste” asupra rușilor din regiune.
Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, spune că incidentele din Transnistria ar putea destabiliza situația în regiune. Vor exista riscuri și pentru România. „Asta se traduce pentru noi, pentru România, a avea sau a nu avea graniță în Deltă cu Rusia pentru că tu deja ai graniță cu Rusia în bazinul Mării Negre din 2014”, a spus Armand Goșu, într-un interviu acordat europafm.ro.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Antena 3, că ceea ce se întâmplă acum în Transnistria este în mod clar o tentativă rusească de înscenare a unui incident care să justifice un pretext de a acționa în Republica Moldova, exact așa cum a procedat cu câteva zile înainte de invazia din Ucraina.
„Vedem declarațiile comandanților militari ruși care indică păstrarea intențiilor de a ocupa întreg sudul Ucrainei, inclusiv Odesa și de a avea un culoar terestru și către Transnistria. Ceea ce nu vedem sunt resursele militare pe care Federația Rusă să le aibă la dispoziție pentru îndeplinirea unui astfel de obiectiv. Deci este foarte posibil ca obiectivul să rămână doar la stadiul de „vorbe”, dar nu vedem resurse care să arate intrarea într-o fază și mai complicată a acestui război”, a declarat Mircea Geoană.
Oficialul NATO spune că incidentele din Transnistria au un rol psihologic asupra populației din Ucraina și Republica Moldova, însă nu există la acest moment resurse militare care să asigure un culoar terestru care să lege sudul Ucrainei de regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova.