Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a declarat, în contextul așa-zisului Congres al Deputaților de la Tiraspol, care s eva desfășura miercuri, 28 februarie, că nu există riscul unei escaladări a situației în Transnistria. Totuși, acesta a avertizat că separatiștii pro-ruși și Kremlinul doresc „isterizarea societății”.
De câteva zile, informații tulburătoare au apărut în mass-media, vehiculându-se ideea că separatiștii transnistreni vor solicita „alipirea” la Federația Rusă a Transnistriei.
În contextul regional tensionat, Vladimir Putin ar urma să țină un discurs în care să considere „legitimă” o astfel de solicitare, dar Igor Grosu dă asigurări că un astfel de scenariu e mai mult o „temă propagandistică” lansată chiar de separatiștii din Transnistria și de Moscova, iar pericolul „destabilizării” Republicii Moldova nu există.
„Nu există niciun pericol de escaladare sau destabilizare a situației. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui eveniment de la Tiraspol, eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin. Nu vedem pericole de destabilizare, urmărim foarte atent. Va fi un eveniment propagandistic în timpul căruia cei de la Tiraspol vor spune cât de mult îl iubesc pe Țar și poate, pe lângă gazul pe care-l consumă pe gratis, ceva o să le mai pice”, a declarat Igor Grosu, potrivit stiripesurse.md.
Igor Grosu a făcut un apel și a solicitat oamenilor să-și păstreze calmul, dar a transmis și un mesaj pentru „cei din stânga Nistrului”.
Legile Republicii Moldova trebuie respectate, a spus președintele Parlamentului Republicii Moldova.
„Chemăm oamenii la calm, dacă va fi nevoie, vom interveni și vom comunica cetățenilor. Mesajul nostru pentru cei din stânga Nistrului este că încet-încet trebuie să respecte legile Republicii Moldova, să activeze după reguli unice, corecte, să plătească taxe și, nu în ultimul rând, să beneficieze de toate acordurile internaționale, inclusiv de Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, a mai declarat președintele Parlamentuluii Republicii Moldova.
Reprezentanții Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) avertizează că mass-media din Rusia lui Vladimir Putin îi încurajează și sprijină, constant, pe separatiștii pro-ruși din Transnistria, iar aceștia au ieșit „la atac” în ultima perioadă.
„Presa de stat rusă continuă să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, posibil într-o încercare de a semăna instabilitate politică și dezbinare”, a transmis Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) la începutul lunii ianuarie a anului 2024.
Conflictul din Ucraina s-a transformat într-un război de uzură, iar din ce în ce mai mulți analiști și strategi militari sunt de părere că Rusia lui Putin vizează și alte „ținte”, în perspectivă, una dintre acestea fiind Republica Moldova.
Deocamdată, însă, se fac auzite doar vocile separatiștilor pro-ruși din Transnistria, iar Vadim Krasnoselsky, președintele republicii separatiste Transnistria, susținută de Rusia, a declarat reporterilor de la agenția de stat rusă TASS că „militarizarea” sporită a Moldovei „amenință Transnistria”. (alte detalii poti fi citite AICI)
Citește și: