Acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese și incompatibilitate după ce s-a numit manager de proiect, Clotilde Armand a cerut, în instanță, suspendarea raportului întocmit, dar Curtea de Apel i-a respins demersul.
Este vorba despre un proiect finanțat din fonduri europene – ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, iar ANI a constatat că primarul Sectorului 1 și-ar fi însușit, ”în mod necuvenit”, suma de 18.720 de lei.
Pe data de 13 martie 2023, Curtea de Apel București a respins solicitarea Clotilde Armand, sentința nefiind definitivă, următorul termen fixat fiind 8 mai 2023. Totodată, Clotilde Armand poate ataca, prin recurs, în termen de 5 zile această sentință.
După sentința dată de Curtea de Apel, Petre Florin Manole – președintele PSD Sector 1 – afirmă că edilul ”mai face un pas în afara primăriei”, iar concluzia este aceea că Armand ”și-a dat bani, în mod necuvenit, numindu-se manager de proiect”.
”Vinovată de incompatibilitate, Clotilde Armand mai face un pas afară din Primăria Sector 1: Curtea de Apel București a respins solicitarea lui Armand de suspendare a raportului prin care Agenția de Integritate dovedește că primarul sectorului 1 și-a dat bani, în mod necuvenit, numindu-se manager de proiect.
În tot acest timp USR tace, menținând susținerea pentru cel mai dezastruos primar din România”, a notat Petre Florin Manole pe pagina sa de Facebook.
Reprezentanții ANI au făcut publice, prin intermediul unui comunicat, noi precizări în speța ”Clotilde Armand”, transmițând și că primarul Sectorului 1 a fost informat, încă din 22 iulie 2022, cu privire la declanșarea activității de evaluare.
”Agenția a reținut starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispozițiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”. (mai multe detalii AICI)
Precizăm că aceste incidente de integritate nu au fost reținute în privința dispozițiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizațiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligația ca aceștia să dețină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte.
Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată și-a majorat indemnizația lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcția de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reținute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) și ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003, și luând în considerare cazuistica Agenției confirmată de-a lungul timpului de organele competente, astfel:
Citește și: