Prima pagină » Actualitate » UPDATE: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în vizită oficială în România. Programul liderului de la Chișinău | FOTO, VIDEO

UPDATE: Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în vizită oficială în România. Programul liderului de la Chișinău | FOTO, VIDEO

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marți, 23 noiembrie, într-o vizită oficială în România, la invitația omologului său român, Klaus Iohannis.

UPDATE: Maia Sandu și Klaus Iohannis au susținut o declarație de presă comună

Maia Sandu și Klaus Iohannis au vorbit, în cadrul unei declarații comune de presă, despre relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Iohannis a făcut referire la vizita sa oficială de pe 27 august de la Chișinău, dar și despre cooperarea foarte bună pe care a avut-o până acum cu Maia Sandu.

„Adresez mulțumiri doamnei Președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19.

Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest.

În discuțiile de astăzi cu doamna Președinte Sandu am subliniat, din nou, că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București.

Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă.

România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele român a mai spus că a discutat cu omologul său despre parcursul european al Republicii Moldova, dar și despre securitatea la Marea Neagră.

La rândul său, Sandu a mulțumit României pentru sprijinul oferit de București Republicii Moldova în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Ea a menționat că România este principalul donator de vaccinuri anti-COVID pentru țara sa, dar a făcut referire și la ajutorul oferit de România Moldovei în domeniul energiei și agriculturii.

„Un alt proiect foarte important pentru noi este construcția podului rutier peste Prut la Ungheni. El ne va conecta mai ușor atât de Iași, cât și de autostrada ce va lega estul României de Uniunea Europeană. Proiectul de Acord a fost deja elaborat de partea română și sperăm că ne vom mișca rapid și în ceea ce privește construcția sau renovarea altor poduri peste Prut – este în beneficiul economiei, dar și al oamenilor de pe ambele maluri.

Avem o oportunitate unică să avansăm rapid pe implementarea acestor, dar și altor proiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova și care ne vor apropia și mai mult. Și suntem convinși că vom reuși.

Avem o cooperare foarte bună între Republica Moldova și România și există foarte multă deschidere din partea autorităților din ambele țări pentru ca această relație să aducă beneficii cetățenilor noștri. Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic și reciproc avantajos, care ne va ajuta să depășim criza sanitară și criza economică, generată de pandemie, va oferi soluții pentru problemele oamenilor, va crea oportunități de creștere și ne va apropia și mai mult.

Contăm și de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral, dar și pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri”, a spus Maia Sandu.

Știrea inițială:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află marți, 23 noiembrie, într-o vizită oficială în România, la invitația omologului său român, Klaus Iohannis.

Vizita acesteia vine în contextul împlinirii, în 2021, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la București.

„Vizita Președintelui Republicii Moldova este prima vizită oficială în România pe care aceasta o efectuează după alegerile anticipate din 11 iulie 2021 și are loc în contextul celebrării în acest an a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relației speciale, privilegiate, de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de șef de stat – de la Chișinău, din 29 decembrie 2020 și din 27 august 2021, precum și de la București, din 20 aprilie 2021”, se arată în comunicat.

Ceremonia primirii oficiale are loc începând cu ora 10:30, urmând ca în jurul orei 10:45 să înceapă convorbirile dintre cei doi șefi de stat.

La ora 12:00, Klaus Iohannis și Maia Sandu vor susține o conferință comună de presă.

Potrivit Administrației Prezidențiale de la București, cei doi vor discuta despre cooperarea bilaterală dintre cele două țări, dar și despre parcursul european al Republicii Moldova.

Maia Sandu, întâlniri cu oficialii de la București

Pe lângă întâlnirea cu Klaus Iohannis, Maia Sandu va avea întâlniri și cu premierul interimar, Florin Cîțu, președintele Senatului, Anca Dragu, dar și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu.

Potrivit Administrației Prezidențiale de la Chișinău, Maia Sandu este însoțită de o delegație formată din Cristina Gherasimov, Secretar General al Președinției, și Sorina Ștefârță, consilier pentru comunicare publică. Din delegația oficială mai fac parte vicepremierul Nicu Popescu, ministrl Afacerilor Externe și Integrării Europene; vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Sergiu Prodan, ministrul Culturii; Anatolie Topală, ministrul Educației și Victor Chirilă, ambasadorul desemnat al Republicii Moldova în România.

În cadrul vizitei, urmează să fie semnate Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova – România și Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

Foto: Alexandra Pandrea / Gândul

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și