Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost țina unui deepfake, publicat pe Telegram și distribuit masiv pe canale apropiate Kremlinului sau oligarhului fugar Ilan Șor. Liderul de la Chișinău a reacționat, îndemnându-i pe cetățeni să analizeze cu atenție ce citesc și să nu se lase prinși în capcana propagandei.
În videoclipul parțial în culori alb și negru, o persoană cu trăsături fizice asemănătoare Maiei Sandu vorbește în limba rusă, afirmând că tot ce face este pentru Soros și transmițând un mesaj moldovenilor în contextul Revelionului, scrie Adevărul.
„Dragii mei moldoveni, sunt la fel ca voi și fără niciun ajutor din partea Moldovei, dar măcar bine că America oferă ajutor sistematic. Vă urez să munciți productiv în Noul An, iar eu o să mă odihnesc. Puteți să nu aveți nicio îndoială, o să mă odihnesc pentru toată Moldova. An Noul este despre minuni și eu sper că eu, prin minuni, voi reuși să-mi mențin funcția. Mă descurc cum pot. Votați pentru mine, dar în general mie nu-mi plac surprizele. Eu sunt de părere că stabilitatea în toate sferele vieții este drumul nostru. Sunt mulțumită că economia degradează, iar contul meu se îngrașă”, este mesajul care însoțește imaginile.
Administrația prezidențială de la Chișinău a reacționat, îndemnând moldovenii „să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale. În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova”.
De asemenea, responsabilii instituției au menționat că acesta reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake.
„Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake. Președinția dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și condamnă aceste practici de dezinformare. Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, au punctat reprezentanții Administrației Prezidențiale.
La câteva ore după publicarea videoclipului a venit și reacția oficială a Maiei Sandu: „Atacurile asupra democrației nu se fac doar cu arma, se fac prin minciună și slăbirea încrederii în societate. Vedem tot mai multe încercări de denigrare a mea, a conducerii democratice a Moldovei, a instituțiilor. Imagini video trucate, dezinformare, știri mincinoase care au drept unic scop să inducă panică, să ne dezbine și să facă din Moldova o țintă slabă pentru influență externă, o țară care să nu poată să-și decidă liber soarta”.
În acest context, Maia Sandu a venit cu mai multe recomandări către cetățenii țării sale.
„În sate, oamenii îmi zic că ultima minciună este că eu aș interzice culesul măceșului. Ar fi o glumă, dacă n-am ști că în spatele acestor minciuni stă un interes meschin, un interes potrivnic tuturor cetățenilor noștri. La așa nivel ridicol au ajuns cei care vor să slăbească Moldova. Minciunile vor continua și vor lua proporții tot mai mari. Vă îndemn să analizați cu atenție ce citiți, să nu vă lăsați prinși în capcana propagandei, să aveți încredere în Moldova, căci doar așa, împreună, vom reuși să construim viitorul pe care ni-l dorim cu toții”, a conchis președinta Republicii Moldova.
Deepfake este conținut fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, acesta reprezentând înregistrări video sau audio create pe calculator.
FOTO – Captură video: Youtube