Summit-ul de la Riga-Letonia a întrunit șefi de stat și de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Republica Slovacă, pentru a sublinia importanța legăturii transatlantice pentru securitatea și unitatea NATO. Aliații sunt uniți și angajați să descurajeze și să apere fiecare centimetru de teritoriu Aliat, să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor Aliaților și să se impună împotriva oricărui agresor și să refuze oricărui adversar orice posibilă oportunitate de agresiune, transmite Președinția României.
Prezent la Riga, în Letonia, președintele României, Klaus Iohannis, spune că România va fi lângă Ucraina, indiferent cât timp va fi nevoie. De asemenea, toți membrii NATO vor face același lucru, pentru descurajarea pericolului rusesc și susținerea Republicii Moldova.
Pentru noi, în România este extrem de important ca postura de descurajare să fie puternică. Deci postura de descurajare a NATO să fie foarte puternică și de asemenea capacitatea de apărare să fie totală. Este o chestiune pe care sigur am spus-o de fiecare dată și o voi spune în continuare, fiindcă acesta este lucrul cel mai important: românii vor să fie apărați și românii sunt apărați de NATO. O a doua chestiune pe care am atins-o eu, dar și ceilalți vorbitori, sprijinul pentru Ucraina și am reiterat ceea ce am spus de multe ori și acasă: România sprijină Ucraina. România este alături de NATO, de Ucraina, împreună cu ceilalți aliați din NATO, atât timp cât va fi nevoie. Am avut câteva abordări mai specifice și am constatat că am fost singurul care am menționat aceste chestiuni, de data aceasta, și anume, sprijinul pentru Moldova, pentru Republica Moldova este partenerul NATO cel mai puternic afectat de acest război din Ucraina, prin numărul mare de refugiați, prin atacurile hibride și am subliniat foarte clar că trebuie să ajutăm Moldova, pentru că este un partener pe care îl dorim pe partea noastră.
De asemenea, președintele Iohannis a subliniat și importanța zonei Mării Negre și asigurarea securității acesteia.
Am subliniat și am chiar am detaliat un pic cât de important este zona Mării Negre. Acest război se poartă în zona Mării Negre. În nicio altă parte din lume. Aici este războiul. De aceea este extrem, extrem de important, ca să înțeleagă toată lumea: Marea Neagră, zona Mării Negre este vitală pentru securitatea întregului spațiu Euro-Atlantic. Au fost, evident, și alte chestiuni mai tehnice care au fost discutate. Dar aceste lucruri am vrut să le explic un pic, ca să se înțeleagă despre ce am vorbit astăzi la summit.
Citește și:
Klaus Iohannis despre infrastructura României: Mai este mult de lucru…..