Președintele Senatului compară patreneriatul Ciucă-Ciolacu cu perechea legendară Brătianu-Maniu. Dar PNL merge singur în alegeri
Nicolae Ciucă a reafirmat sâmbătă decizia PNL de a ataca de unul singur alegerile sucesive din 2024. Confom președintelui liberal, partidul are capacitatea, are voinţa, resursa umană, are realizările şi are perspectiva pentru a merge pe forţe propii în competiție. El își reconfimă declarațile proprii și pe cele anterioare ale secretarului general Lucian Bode, cu ocazia aceluiași eveniment politic de la Câmpulung Muscel. De asemenea, a comparat pactul de conjuctură cu stânga politică cu cel interbelic, dintre Maniu și Brătianu.
Religia ortodoxă și familia tradițională, par să fie axa electorală a liberalilor, deși aceleași valori se mai pot găsi și pe alte platforme electorale, mai ales în opoziția momentului.
PNL are setul de valori şi virtuţi. (…) Acest set de valori, legate de familie, de credinţa în Dumnezeu, de patritotism, de tot ceea ce însemană iubirea de țară, de neam, sunt valori ale PNL, valori care trebuie să fie transpuse în practică (…), a precizat Nicolae Ciucă.
PNL și-a călcat pe inimă de dragul stabilității
Preşedintele PNL a adăugat că PNL şi-a asumat guvernarea într-o coaliţie, iar pentru asta a fost nevoie să se treacă peste orgoliu, deoarece ţara are nevoie de stabilitate.
”Este adevărat, PNL şi-a asumat guvernarea într-o coaliţie de trei, ulterior de doi pentru că ţara avea nevoie de stabilitate politică, ţara avea nevoie să asigure trecerea prin toate aceste crize succesive şi suprapuse şi ţara avea nevoie să meargă mai departe. Pentru toate astea, uneori este nevoie să facem şi un minim sacrificiu de orgioliu. L-am făcut, îl facem şi îl vom face în continuare”, a reamintit președintele Senatului.
Realizările PNL în cei patru ani de guvernare
”(..) Am făcut tot ce a fpst posibil, să atragem investiţii străine, să facem maximum de absorbţie a fondurilor europene, să facem în aşa fel încât să creştem PIB-ul cât putem şi taote acestea s-au realizat (…) Nu trebuie să ne fie teamă să vorbim despre ce am făcut cum nu trebuie să ne fie teamă să recunoaştem ceea ce nu am făcut, este omeneşte, este absolut natural să venim în faţa dumneavoastră (…) să recunoaştem şi ce nu am făcut”, a declarat Nicolae Ciucă.
Colaborarea Ciucă-Ciolacu, pe model Brătianu-Maniu
Liderul PNL le-a transmis primarilor din Argeş, prezenţi în sală, dar şi celorlaltor lideri ai partidului că sunt reprezentanţii tuturor oamenilor din comunităţile pe care le conduc, și a comparat competiția, dar și colaborarea, politică PSD-PNL, cu cea dintre PNȚ-PNL
”Trebuie să dispară această abordare de ură. Sigur, suntem în competiţie politică. Cred că Brătianu a vrut să spuncă că politica este un lucru grav, domnilor, gândindu-se să înţelegem gravitatea a ceea ce se întâmplă, preluând probabil de la Iuliu Maniu că în politic suntem adversary, dar niciodată duşmani, să nu ducem lupta politică încât până într-acolo încât să o transformăm în ceva foarte grav. Grav este când ne asumăm să facem ceva şi nu facem. (…)” Potrivit lui Nicolae Ciucă, mediul de afaceri este extrem de important şi trebuie sprijinit. “Astăzi capitalul românesc asigură aproximativ 4 milioane de locuri de muncă. Capitalul românesc are o profitabilitate de 7,8 la sută, în condiţiile în care capitalul străin are o profitabilitate de 3,7 la sută (…)”, a spus Ciucă.
Pesiile decente, conditionate de performanțele economiei
”Nu putem să vorbim de mărirea pensiilor, de asigurarea necesarului pentru ajutorul social, mărirea salariilor, dacă nu avem venituri la bugetul de stat, iar veniturile vin din mediul de afaceri, trebuie să spunem chestiunea aceasta. Trebuie să îi ajutăm să se retehnologizeze, să îi ajutăm să se conecteze cu mediul de afaceri din alte ţări, trebuie să îi ajutăm să fie competitivi. Să le asigurăm acea fundaţie pe care să se dezvolte”, a mai spus Ciucă.
Aportul diaspora
Fostul premier s-a referit şi la românii din diaspora care au trimis acasă bani şi care trebuie sprijiniţi în continuare. ”Avem o diasporă de 5 milioane de români. Noi trebuie să ne îngrijim de tot ceea ce însemană asigurarea accesului la educaţie, la servicii medicale, la serviciile administraţiei locale şi centrale pentru că aceşti oameni îşi desfăşoară activitatea acolo, dar sufletul le-a rămas aici. Ei trebuie să se întoarcă acasă, noi trebuie să facilită, revenirea oamenilor acasă pentru că dacă tot am vorbit de mediul de afaceri, mediul de afaceri nu se poate dezvota doar cu bani, ci cu o resursă umană pregătită care a ajuns la un nivel de competenţă profesională şi în loc să importăm forţă de muncă din alte ţări trebuie să facem ce se cuvine pentru a reveni rpmânii acasă şi să recunoaştem că dincolo de investiţiile străine directe tot acolo, în jurul a 11 miliarde se regăseşte şi contribuţia valorilor banilor pe care românii din diaspora i-au trimis acasă şi pentru asta trebuie să le fim recunoscători”, a conchis Ciucă.