Președintele unei secții de votare din Vaslui, înlocuit după ce a veni la secția de votare în pragul comei alcoolice

Publicat: 09 06. 2024, 08:18
FOTO - Caracter ilustrativ

Președintele unei secții de votare din Vaslui a fost înlocuit, duminică dimineață, după ce a venit beat. Membrii secției de votare au anunțat Poliția, iar rezultatul înregistrat de etilotest a indicat o alcoolemie uriașă.

Președintele Secției de votare  387 din Satu Nou, s-ar fi prezentat se serviciu într-o stare evidentă de ebrietate, motiv pentru care au fost anunțate autoritățile.

Surse judiciare au afirmat că bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 1,02 alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă că bărbatul se afla în pragul comei alcoolice.

Peste 18 milioane de români au drept de vot

Cele 18.955 de secții de votare din țară – pentru alegerile comasate locale și europarlamentare – s-au deschis duminică 9 iunie, la ora 07:00 și se vor închide la ora 22:00. Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să îți exprime opțiunea electorală în secțiile de votare din țară, aceștia putând să voteze atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Alți aproape 960.000 de români cu domiciliul în străinătate pot vota la secțiile deschise în diaspora, dar doar pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Românii cu drept de vot sunt așteptați, începând de la ora 7:00, să își aleagă candidații, respectiv partidele preferate, care să le reprezinte interesele în administrațiile locală și în Parlamentul European.

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, pentru un mandat de patru ani, într-un singur tur, respectiv:

  • primari/ primari de sector – scrutin uninominal;
  • consilieri locali / consilieri locali de sector– sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/ consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene/ primarul general – scrutin uninominal.

Românii își aleg și cei 33 de eurodeputați (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide), pentru un mandat de cinci ani. Pentru europarlamentare, votul a început efectiv sâmbătă, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.