Președintele Universității Ecologice, despre temperaturile EXTREME: „Pentru prima dată, ritmul este deosebit de accelerat”

Publicat: 20 07. 2024, 21:06
Actualizat: 20 07. 2024, 21:10

This browser does not support the video element.

Președintele Universității Ecologice a explicat că valul de caniculă, abătut de ceva vreme asupra României, reprezintă o premieră în ceea ce privește atât creșterea temperaturilor într-o perioadă foarte scurtă de timp, cât și menținerea lor zile la rând. 

Președintele Universității Ecologice, Mircea Duțu, a declara că țara noastră traversează, pentru prima dată în ultima sută de ani, o perioadă în care temperaturile cresc rapid și se mențin ridicate perioade îndelungate.

„Acum suntem pentru prima dată într-o situație în care ritmul este deosebit de accelerat și vorbim de o perspectivă până la un secol. În luna iunie am avut 28 de zile din cele 30, cu temperaturi de peste 30°C, iar 4 zile în care au depășit 35°C. Referitor la iulie, 14 zile au fost succesive, cu temperaturi peste 35° chiar în unele locuri peste 40. În 2007 am mai asistat la un asemenea episod, când între 15 și 25 iulie s-au succedat 11 zile cu temperaturi caniculare peste 35°C.”, a declarat expertul pentru EuroNews.

Valul de căldură extremă din România a determinat și viralizarea unui articol din presa națională de acum aproape 100 de ani, care titra că la București s-au înregistrat 60°C. S-ar fi întâmplat pe 16 iulie 1931 informația este falsă.

Potrivit datelor oficiale ale ANM, temperatura maximă înregistrată în Capitală la acea dată a fost de 38,6°C nicidecum 60. Președintele Universității Ecologice, Mircea Duțu, a explicat de ce este imposibil ca în România să se fi înregistrat 60°

„În arhivele institutului actualei Administrații de Naționale de Meteorologie s-a stabilit că, într-adevăr, a fost o temperatură foarte ridicată 38,6 ieri, . Cea mai înaltă temperatură standard înregistrată pe planetă este de 54°C, în 2013, în Valea Morții, în Statele Unite și în 2016, în Kuweit. Temperatura absolută în România este de 44,5°C și a fost înregistrată la 10 august 1951 în județul Brăila.”, a mai precizat specialistul pentru sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

ANM a emis o dublă alertă meteo. România, între căldură extremă și furtuni

Vine toamna în august! Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Scădere bruscă a temperaturilor în București și în celelalte orașe

Valul actual de căldură de lungă durată din Europa se va încheia cu o pauză de furtuni, avertizează ANM. Când revine canicula?