Boaz Ganor, președintele Universității Reichman și fondator al Institutului Internațional de Luptă împotriva Terorismului, trage un semnal de alarmă și spune că Israelul a „mușcat momeala” pregătită de Iran atunci când a ripostat împotriva Hamas, prin operațiunea terestră din Fîșia Gaza, după atacurile din 7 octombrie 2023.
Boaz Ganor, unul dintre pionierii cercetării terorismului, a fost anterior decan al Școlii de Guvernare, Diplomație și Strategie Lauder.
Spre deosebire de foarte mulți academicieni și analiști care studiază securitatea internațională și, cu precădere, lupta împotriva terorismului, Boaz Ganor plasează responsabilitatea atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023 pe „umerii” Iranului, fiind de părere că acest conflict dintre Israel și gruparea islamistă Hamas a fost „planificat, pregătit, finanțat și inițiat de Iran”.
Universitatea Reichman este singura universitate privată din Israel, situată în Herzliya, districtul Tel Aviv. A fost fondată în 1994, ca un colegiu privat – IDC Herzliya, și a funcționat așa până în anul 2021. Universitatea nu primește finanțare guvernamentală directă, iar în august 2021 a devenit prima universitate privată din Israel.
Teoria lui Boaz Ganor, președintele Universității Reichman are la bază trei motive-cheie, potrivit The Jerusalm Post.
„Primul motiv este un motiv de răzbunare. Iranienilor le place să spună că răzbunarea a avut loc și au multe pentru care să se răzbune – pentru oamenii de știință care au fost uciși, incendii și deteriorarea bazelor și a infrastructurii. facilități, atacuri cibernetice și așa mai departe”, spune Boaz Ganor.
Potrivit acestuia, al doilea motiv a fost momentul strategic.
„Iranienii doreau ca atenția lumii să se întoarcă de la Iran pe o altă arenă. Sunt la doar un pas de obținerea unei capacități nucleare militare, iar cea mai potrivită pentru ei ar fi. pentru ca toată lumea să fie ocupată în altă parte a lumii”, consideră președintele Universității Reichman.
Al treilea și cel mai important motiv ar fi fost teama de normalizare a relațiilor între Israel și Arabia Saudită.
„Știau că o astfel de normalizare va duce la stabilirea unei alianțe militare regionale care să stea împotriva Iranului. Acesta este cel mai mare coșmar pentru iranieni și au vrut să-l împiedice. „Au ajuns la concluzia că Israelul ar trebui să fie târât în război. Dar le era clar că acest război ar trebui să aibă două condiții: în primul rând, nu va exista o semnătură iraniană distinctă, în al doilea rând, va fi dificil și lung, dar limitat”, a mai precizat profesorul Boaz Ganor.
„Au ajuns la concluzia că Israelul ar trebui să fie târât în război și nu într-o altă operațiune în Gaza. Dar le era clar că acest război ar trebui să aibă două condiții: în primul rând, nu va exista o semnătură iraniană distinctă, în al doilea rând, va fi dificil și lung, dar limitat”
Boaz Ganor
Profesorul Boaz Ganor a explicat în detaliu că iranienii au anticipat răspunsul Israelului.
„Așa cum am răspuns noi (n.red. – israelienii), nu i-am surprins cu nicio mișcare. Se așteptau să răspundem exact în acest fel – intrând în Gaza – și sperau că vom face asta, pentru ca evenimentele să degenereze într-un lung război de uzură”, a explicat președintele Universității Reichman.
Boaz Ganor a mai spus că Israelul ar fi trebuit să adopte o abordare diferită.
„Ceea ce ar fi trebuit să facă Israelul nu era să se ocupe de amenințarea tactică la adresa statului Israel indusă de Hamas, ci de amenințarea strategică, reprezentată de Hezbollah”, a punctat Ganor.
În timpul aceluiași interviu, Boaz Ganor a comparat situația cu un război de stradă.
„Gândiți-vă la o situație în care mergi pe stradă și te atacă o bandă criminală. Dacă ataci hoțul, nu vei descuraja liderul bandei sau membrii puternici ai bandei. Pe de altă parte, dacă ataci la vârful bandei, îi poți descuraja pe ceilalți. Israelul a decis că să riposteze față de cel care l-a pălmuit și nu i-a luat în considerare pe bătăușii mai mari ai regiunii”, a încheiat președintele Universității Reichman.
Foto – Profimedia Images
Citește și: