Președintele venezuelean Nicolas MADURO, susținut de Rusia lui Putin, câștigă al treilea mandat. Influența Moscovei în America Latină

Președintele venezuelean Nicolas MADURO, susținut de Rusia lui Putin, câștigă al treilea mandat. Influența Moscovei în America Latină
Publicat: 29/07/2024, 08:15

Președintele venezuelean Nicolas Maduro, un „prieten” declarat a lui Vladimir Putin a câștigat un al treilea mandat, a anunțat autoritatea electorală a Venezuelei, în ciuda mai multor sondaje la ieșirea de la urne care indicau o victorie decisivă a opoziției.

Președintele Consiliului Național Electoral, Elvis Amoroso, a declarat că Maduro a obținut 51% din voturi, învingându-l pe adversarul său Edmundo Gonzalez, care a obținut 44%.

Amoroso a declarat că aproximativ 80% din urnele de vot au fost numărate, adăugând că rezultatele au fost „întârziate” din cauza unei „agresiuni” împotriva sistemului de transmitere a datelor electorale.

Maduro a declarat că realegerea sa a fost un „triumf al păcii și stabilității” și a reiterat afirmația sa din campanie potrivit căreia sistemul electoral din Venezuela este unul „transparent”.

Cu toate acestea, autoritatea electorală, care este controlată de cei care îi sunt loiali lui Maduro, nu a publicat numărătorile oficiale de la fiecare dintre cele 30 000 de secții de votare din întreaga țară, limitând capacitatea opoziției de a contesta rezultatele.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut apel la autoritățile electorale din Venezuela să publice o tabelă detaliată a voturilor pentru a asigura transparența și responsabilitatea.

„Statele Unite aplaudă poporul venezuelean pentru participarea sa la alegerile prezidențiale din 28 iulie, în ciuda provocărilor semnificative și a preocupărilor profunde cu privire la proces”, a declarat Blinken, potrivit SkyNews.

Opoziția și-a păstrat speranța în timpul numărării voturilor, după ce mai multe sondaje la ieșirea de la urne – care nu sunt permise de legislația venezueleană – au arătat o marjă promițătoare de victorie pentru  Gonzalez.

Legăturile Rusiei cu Venezuela

Legăturile Rusiei cu America Latină și Caraibe nu sunt noi, dar războiul din Ucraina l-a încurajat pe Putin să își adâncească influența în regiune prin revitalizarea legăturilor militare cu Venezuela, Cuba, Nicaragua și alții, subminând parteneriatele cu SUA și desfășurând campanii de dezinformare.

Curtarea diplomatică a Rusiei în America Latină și Caraibe (ALC) de la invazia sa din Ucraina a avut un succes surprinzător. Rusia exercită o influență asupra țărilor care se bazează pe industria sa globală de armament. Cuba, Nicaragua, Venezuela, Bolivia și Peru sunt cumpărători importanți de echipamente militare rusești. Fortificarea complexului militar-industrial al Rusiei este o preocupare majoră pentru Putin, a cărui bază industrială de apărare este compromisă de sancțiunile americane și europene.

Vânzarea de armament avansat de către Moscova Venezuelei, care include avioane de luptă și elicoptere, a încurajat agresiunea președintelui Nicolás Maduro, evidențiată de militarizarea de către Venezuela a frontierei cu Guyana în februarie. Iar dacă alegerile naționale de duminica aceasta din Venezuela nu vor fi favorabile lui Maduro, susținut de Rusia, așteptați-vă la o „criză militară” în Guyana care să anuleze rezultatele alegerilor.

Moscova își extinde, de asemenea, prezența militară în regiune. Din 2022, președintele nicaraguan Daniel Ortega a permis staționarea permanentă a personalului militar rus în țara sa.

Exercițiile militare comune sunt efectuate, aparent, pentru ajutor umanitar și pregătirea pentru intervenții de urgență. Olga Skabeeva, gazda televiziunii ruse de stat, a dezvăluit fără menajamente adevăratele intenții ale Rusiei: „Este timpul ca Rusia să lanseze ceva puternic mai aproape de orașul american de pe un deal”, potrivit The Hill.

Moscova și-a revitalizat, de asemenea, operațiunile de informații prin mobilizarea celulelor adormite și desfășurarea de operațiuni de informații prin semnal în Nicaragua și Brazilia, utilizând GLONASS (sistemul global de navigație prin satelit al Rusiei).

Se pare că Mexicul are cel mai mare număr de ofițeri de informații ruși staționați în străinătate și a servit drept punct de tranzit pentru informațiile rusești către Cuba. În apropiere de Havana se construiesc facilități de spionaj chineze și rusești.

De asemenea, un cuplu de spioni ruși a petrecut cinci ani în Argentina, construindu-și povestea înainte de a se muta în Slovenia deghizați în imigranți argentinieni. Rușii au sosit în Argentina din Uruguay și Mexic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cum vede George Simion apărarea României în cazul unui război. Ce părere are despre Putin,...
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Doi copii, spulberați de un adolescent de 16 ani, în Pantelimon! Una dintre victime nu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce categorie de permis îți trebuie pentru a tracta, legal, o remorcă sau o rulotă?
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident...
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Minivacanța în august 2024: Românii se vor bucură de 4 zile libere
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Mineralele metalice din adâncul oceanului generează „oxigen întunecat”