Prima pagină » Actualitate » Președintele Zelenski, primul SEMNAL după summitul cu liderii UE. „Există o înţelegere că este posibil să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la UE” Care va fi reacția Kremlinului?

Președintele Zelenski, primul SEMNAL după summitul cu liderii UE. „Există o înţelegere că este posibil să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la UE” Care va fi reacția Kremlinului?

Președintele Zelenski, primul SEMNAL după summitul cu liderii UE.

Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor după summitul cu liderii UE, pe care l-a găzduit vineri la Kiev, că „există o înţelegere” și că este posibil ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare chiar în acest an, în ciuda faptului că situaţia de pe front rămâne foarte dificilă. În tot acest timp, la Kiev – unde sirenele antiaeriene continuă să sune, iar războiul nu să semne că s-ar încheia – s-au întâlnit Charles Michel, preşedintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, dar și alţi înalţi oficiali ai UE, în cadrul primului summit de când Ucraina a primit statutul de ţară candidată la aderare din partea UE. Între timp, sâmbătă numărăm cea de-a 346 zi de război, de când Rusia a invadat Ucraina. 

În iunie anul trecut, Ucraina a câștigat statutul de candidat la UE cu o viteză record, președintele Zelensky declarând că a fost un moment unic și istoric. Deși este un prim pas către aderare, procesul se întinde de obicei pe durata mai multor ani.

Zelenski vrea decizii rapide de la partenerii din UE

Volodimir  Zelensky a declarat înainte de summit că va fi o săptămână de integrare europeană, iar Kievul se așteaptă la decizii de la partenerii săi din UE, în conformitate cu progresele realizate în ciuda războiului pe scară largă cu Rusia, potrivit Le Figaro. Pe de altă parte, presa internaţională scrie însă că nu a existat nicio promisiune de aderare rapidă în urma summitului UE-Ucraina.

„Cu ce anume am căzut de acord astăzi? Există o înţelegere că este posibil să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în acest an. Partenerii înţeleg, de asemenea, că în acest an, ca şi anul trecut, trebuie să consolidăm în mod continuu sprijinul de apărare a ţării noastre şi presiunea asupra Rusiei, în special presiunea sancţiunilor.

Am păstrat libertatea Ucrainei. Protejăm valorile Ucrainei. Şi vom atinge obiectivele statului nostru. Obiectivele europene ale statului nostru. Astăzi, în timpul summitului, a existat multă încredere în acest sens. Am vorbit şi vorbim deja ca membri ai comunităţii europene. Şi lucrăm pentru a rezolva acest lucru de jure”, a precizat Zelenski după summit-ul găzduit la Kiev, potrivit News.ro.

Preşedintele ucrainean s-a referit la cel de-al zecelea pachet de sancţiuni al UE, care este în curs de pregătire, şi a menţionat că le-a transmis partenerilor din UE propunerile Kievului.

„Avem acorduri destul de specifice cu partenerii noştri cu privire la modul în care Ucraina se va apropia şi mai mult de Uniunea Europeană. Această dimineaţă în Ucraina, ca multe altele, a început cu o alertă de raid aerian. Această zi, ca multe altele, a fost petrecută în lupte extrem de brutale pe front. Dar, cu toate acestea, în această seară putem spune că Ucraina se îndreaptă spre obiectivul său”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul adresat vineri seară compatrioţilor săi.

Ce spunea Putin anul trecut despre o posibilă aderare a Ucrainei în UE

„Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană de a adera sau nu la uniunile economice (…) Este treaba lor, treaba poporului ucrainean”, a declarat Putin anul trecut în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic de la Sankt Petersburg, atunci când s-a vorbit despre decizia Comisiei Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat al Ucrainei la UE.

Rusia, care se află în ofensivă în Ucraina din 24 februarie, nu vede cu ochi buni aspirațiile Kievului de a adera la NATO – pe care Moscova o vede ca pe o amenințare la adresa securității sale.

„În ceea ce privește integrarea lor economică, este alegerea lor. UE nu este o alianță militară, spre deosebire de NATO”, a subliniat Putin în intervenția din 2022 pe acest subiect.

 

Ce s-a întâmplat în Ucraina în ultimele zile

Război în Ucraina, ziua 345: Vladimir Putin ar fi pregătit 500.000 de soldaţi pentru un nou asalt / Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă

Război în Ucraina, ziua 344. Cel puțin trei morți după un atac asupra Kramatorsk

Război în Ucraina, ziua 343. Kievul, nemulțumit de declarațiile președintelui Croației referitoare la Crimeea

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și