Preţ dublu pentru brânză de la o zi la alta, înainte de Paşte. Şeful ANPC: „E o formă de BIȘNIȚĂ a anilor 1990”
Şeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a explicat ce riscă comercianţii care umflă preţurile înainte de sărbători.
Spre exemplu, în Piaţa Mare din Suceava caşul se vinde în Vinerea Mare cu 70 de lei kilogramul. Preţul s-a dublat faţă de ziua anterioară. Situația nu este singulară – 65 de lei costă kilogramul de roșii din Oltenia, în piața din Alba Iulia.
Şeful ANPC a declarat vineri la Antena 3 CNN că preţurile la nivel european pot fi modificate de comercianţi, dar cei care fac asta de pe o zi pe alta au o atitudine speculativă.
„Eu am numit-o puţin cam brutal, o formă de bişniţă a anilor 1990 pentru că a jecmăni seamănul tău într-o astfel de zi mi se pare un păcat mare”, a spus Horia Constantinescu.
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a explicat însă că nu producătorii sunt cei care umflă preţurile înainte de Paşte.
„Cred că nu producătorul și îmi asum cu verticalitate ceea ce spun. Cred că bişnițarul de piață. De ce? Pentru că în ultimele multe acțiuni de control desfășurate în piețe certificatele de producător nu au putut fi verificate în curțile în care se pretindea a fi crescute legumele sau fructele.
Au fost colegii mei mai tineri, au filmat, am dat și publice acele filmări. Nu prea păreau decât că pe hârtie avem roșii cultivate în zona respectivă”, a spus Horia Constantinescu.
„Nu vorbim de o speculă”, a adăugat șeful ANPC, „vorbim cred că de o situație generalizată, din păcate, la nivel național”.
„Vorbim de faptul că la un moment dat, dacă vom fi nevoiți, am tot repetat în ultima vreme, să mâncăm ceea ce cultivăm, așa cum au arătat-o situațiile pandemice, situația conflictului din Ucraina, s-ar putea să fim primul stat care va mânca certificate de producător – nu roșii. Pentru că sunt mult mai multe certificate emise în ultima acțiune la care am participat efectiv la Cluj, într-una dintre piețele de acolo, piețele importante de acolo, aveam să descoperim inclusiv certificate de producător în alb. Doar trebuia să completăm noi”, a precizat Horia Constantinescu.
Nu e speculă, este mai degrabă chiar o infracțiune, pentru că cei care se pretind a fi producători nu plătesc taxe, acuză Horia Constantinescu.