Prima pagină » Actualitate » Prețul cărnii de porc îi încaieră pe români înainte de Crăciun. Marii producători, în război cu micii fermieri!

Prețul cărnii de porc îi încaieră pe români înainte de Crăciun. Marii producători, în război cu micii fermieri!

Prețul cărnii de porc îi încaieră pe români înainte de Crăciun. Marii producători, în război cu micii fermieri!

Românii se ceartă înainte de Crăciun pe… prețul cărnii de porc! Nici nu putea fi alt motiv. Astfel, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România a declarat că un kilogram de carne de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei, mult sub preţul de cost al producătorului român.

În același timp, Ioan Ladoși atrage atenția că preţul în micile gospodării ajunge şi la 14 lei pe kilogram, mai mult decât dublu.

Cum operează mafia cărnii de porc

Se observă că piaţa românească este una paralelă. Avem o piaţă oficială, cea a fermelor comerciale înregistrate sanitar-veterinar, şi avem piaţa porcilor din gospodăriile populaţiei. Dintotdeauna a existat o diferenţă majoră de preţ între cele două pieţe. Noi, efectiv, ne zbatem la limita profitabilităţii, având în vedere că vindem porcii în viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg. Preţul este cu 30% mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă şi cam tot cu 30% sub costul de producţie. În acest moment, mergem în pierdere”, a răbufnit Ioan Ladoşi.

Pe de altă parte, președintele APCPR a subliniat că piaţa micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată, iar porcul în viu se vinde în aceste locuri la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele pe care le pot primi producătorii din industria cărnii de porc.

Spre deosebire de noi, piaţa aceasta paralelă a micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată. În contextul actual, preţul la poarta micii gospodarii este undeva între 12-14 lei pe kilogram în viu, mai mult decât dublu. Această chestiune este foarte uşor explicabilă pentru că micul gospodar intră direct în negociere cu consumatorul final. Eu pot să înţeleg şi creşterea preţurilor la gospodăriile populaţiei, având în vedere scumpirea cerealelor din acest an, dar trebuie să avem mare grija şi să cumpărăm porc sau carne de porc de acolo unde avem certitudinea că există o certificare sanitar-veterinară şi nu ne punem viaţa în pericol”, a avertizat Ladoși.

Piața locală din România este inundată cu 80.000-90.000 de porci pe săptămână, dar cifra aceasta va crește aproape de două ori în săptămâna Crăciunului.

Producătorii vor să stabilească prețul

Ioan Ladoși arată că producătorii români de carne de porc nu controlează preţul din magazine: „Noi vindem porcii către abatoare şi procesare şi ele mai departe. Noi nu avem contact direct cu cumpărătorul final, cu clientul. Din păcate, nu noi facem preţul de la raft, nu îl controlăm sub nicio formă, iar puterea noastră de negociere este extrem de limitată faţă de retailer, pentru că trăim nişte vremuri în care Europa şi mai ales Germania are supraproducţie şi, în momentul în care vrem să cerem ceva, ni se spune foarte clar şi verde în faţă – «Nu-ţi convine preţul meu, aduc din Germania»”.

În ceea ce priveşte pierderile înregistrate de industria cărnii de porc din cauza pandemiei, Ladoşi a subliniat că s-a depăşit cifra de un miliard de euro!

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele