Prețul CHIRIILOR a explodat. Cât costă chiria pentru o locuință în apropiere de centrul Bucureștiului

Publicat: 14 08. 2024, 01:08
Actualizat: 14 08. 2024, 01:16

This browser does not support the video element.

Prețul chiriilor a crescut considerabil, în această vară, în urma unei cereri tot mai mari. Garsonierele în blocuri noi și conectate la transportul public sunt cele mai căutate pentru închiriere. 

În marile orașe, chiriile au crescut, în medie, cu 15% față de anul trecut. Se caută studiouri și apartamente cu două camere, situate în apropierea universităților. În această perioadă, un studio aflat într-un ansamblu rezidențial, într-o zonă bine conectată la transportul în comun și aproape de centru, stă doar câteva zile pe piață.

Cei care vor să ajungă mai repede la muncă ori facultate, trebuie să plătească între 350 și 550 euro pe lună.

În București, un studio dintr-un bloc, din Sectorul 6, aproape de zona Politehnică, din Capitală, se închiriază acum cu 450 euro.

La Cluj, însă, prețurile sunt și mai mari și pot ajunge chiar și la 530-550 euro pentru o singură cameră, iar în cazul Constanței, Iașului sau Brașovului prețurile ajung la aproximativ 400 euro.

Studenții întâmpină tot mai multe probleme, când vine vorba de închirierea unui spațiu, nu numai din cauza prețurilor greu accesibile, ci și din cauza reticenței proprietarilor pentru această categorie de tineri.

„Mulți proprietari nu nu vor să aibă contract cu studenți. Nici apucat să mă leg la șireturi că mă sunau să rămână acasă. Adică la unele chiar am venit și când am ajuns, am fost anunțat că deja s-a dat după prima vizionare.” a declarat un tânăr.

„Este un deficit foarte mare de garsoniere, cel puțin în zona campusului universitar. În momentul de față nu poate fi vorba despre negociere, pentru că nu găsești ce să vizionezi.”, a declarat un broker imobiliar.

„Una dintre cele mai mari probleme de când stau în București este găsirea unei chirii, ori sunt în zone prea îndepărtate ca să fie accesibile. Dacă sunt accesibile arată deplorabil.”, a precizat un alt tânăr.

Piața chiriilor a înregistrat o creștere importantă încă de anul trecut, când dobânzile prea mari i-au împiedicat pe mulți să obțină un credit ipotecar. Analiștii estimează că acest segment va fi într-o continuă expansiune în următorii ani.

În campus-urile private, care au cam aceleași facilități ca studiourile rezidențiale, tarifele au explodat. În Capitală, o cameră de 45m² cu baie și bucătărie proprie, ajunge la 400 euro lunar.

CITEȘTE ȘI:

Cât câștigă proprietarii din afacerile cu apartamentele închiriate în regim hotelier

Topul ţărilor din Europa cu cele mai IEFTINE locuinţe noi / Pe ce loc se află România

Suma colosală pe care o cere proprietara unui APARTAMENT din Cluj pentru închiriere pe perioada festivalului Untold: „Mi-e jenă că sunt clujean”