Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale şi energie electrică au scăzut, joi, după ce preşedintele Vladimir Putin a semnalat că Rusia va trimite cantităţi suplimentare către continentul european, începând de luna viitoare, transmite Bloomberg.
Liderul de la Kremlin a ordonat miercuri grupului Gazprom să se concentreze pe umplerea depozitelor sale din Europa, începând cu data de 8 noiembrie, la o zi după ce va termina procesul de umplere a depozitelor din Rusia. Această măsură „va crea o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică din Europa”, a apreciat Vladimir Putin la o întâlnire cu directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.
„Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz în Rusia, până la 8 noiembrie, să începeţi o lucrare graduală şi planificată pentru a creşte volumele de gaz în rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa”, a declarat Putin. Acest lucru va permite să ne asigurăm într-o manieră fiabilă, stabilă şi ritmică obligaţiile noastre contractuale şi să furnizăm gaz partenerilor noştri europeni toamna şi iarna”, a declarat Vladimir Putin
Ca reacţie la aceste declaraţii, joi, la ora 10:44 a.m., la bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 9%, până la 79,10 euro, pentru un Megawatt oră. Separat, pe piaţa din Germania preţurile la energie electrică cu livrare în luna următoare precum şi în primul trimestru al anului următor erau, ambele, în scădere cu 10%, atingând cel mai redus nivel de la finele lunii septembrie. De asemenea, au scăzut şi preţurile certificatelor emisiilor de carbon, ceea ce îmbunătăţeşte marjele pentru companiile care produc energie electrică din combustibili fosili.
Declaraţia de miercuri este ultima intervenţie pe piaţă a lui Putin în încercarea de a calma preţurile, chiar dacă unii oficiali europeni îl suspectează pe liderul de la Kremlin că a limitat livrările ruseşti de gaze pentru ca Europa să aprobe gazoductul Nord Stream 2. Însă, potrivit unor oficiali citaţi de Bloomberg, Rusia este îngrijorată de posibilitatea ca preţul record al gazelor naturale să afecteze cererea de gaze pe principala sa piaţă de export şi ar dori ca preţurile să scadă cu aproximativ 60% faţă de nivelul actual.
Tom Marzec-Manser, analist la firma ICIS, a apreciat că momentul în care Putin a făcut comentariile sale privind umplerea depozitelor Gazprom din Germania şi Austria ar putea să aibă legătură cu anunţul de marţi al Ministerului Economiei din Germania, conform căruia certificarea conductei Nord Stream 2 nu reprezintă niciun risc la adresa securităţii aprovizionării. Acest anunţ „a fost primit în mod pozitiv la Moscova, deoarece aduce noua conductă cu un pas mai aproape de intrarea în funcţiune”, a spus Marzec-Manser. Cu toate acestea, analistul a subliniat că încă nu ştim ce cantitate suplimentară de gaze va ajunge în Europa după data de 8 noiembrie, ca răspuns la ordinele lui Putin, şi de aceea rămâne un anumit risc până când se va modifica profilul livrărilor.