Institutului Naţional de Statistică (INS) a publicat o statistică detaliată a prețurilor pe care le plătește fiecare român în funcție de localitate din care face parte. Românii plătesc diferit alimentele, în funcţie de oraş. Produsele luate în calcul sunt cartofii, morcovii, ceapa, laptele, brânza și ouăle. Preţul mediu al coşului de cumpărături în Bucureşti este 53 de lei. La polul opus se află Zalău unde preţul mediu este 78.4 lei.
Pentru un coş cu șapte alimente de bază – cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, lapte, brânză şi ouă-. Cei din Zalău plătesc în medie 78 de lei, cu 48% mai mult decât bucureştenii. Acelaşi coş costă în Capitală în jur de 53 de lei! La Timişoara este 63 de lei, iar la Cluj-Napoca se ajunge la 68 de lei!
Produsele luate în calcul sunt cartofii, morcovii, ceapa, usturoiul, laptele, brânza şi ouăle,
La ouă, analiza economica.net arată că au un preţ mediu de 90 de bani la Arad sau Călăraşi şi 1.5 lei la Bacău sau Botoşani.
Prețurile diferă în funcție de zonele geografie și găsim diferențe importante în special la legume între regiuni. Cartofii și ceapa sunt mult mai ieftine în sudul țării.
Remarcăm că în București și Cluj-Napoca există o diferență de 15,5 lei pentru un coș de cumpărături, iar între Zalău și Cluj o diferență de 10 lei.
Prețurile din magazinele din Cluj-Napoca au depășit Bucureștiu, într-o analizaă în care au fost luate în calcul cartofii, morcovii, ceapa, laptele, brânza și ouăle. Conform calculeleor, în Cluj-Napoca un coș de cumpărături a ajuns la 68,5 lei, în timp ce la București este doar 53 de lei.
Una dintre cauze este creșterea numărului de locuitori care a adus scumpiri importante în toate sectoarele din Cluj-Napoca. Piața imobiliară a explodat în ultimii ani,
Kilogramul de cartofi costă în România între 1.13 lei și 2.75 lei în funcție de oraș. Ceapa e 2 lei la Tulcea sau Botoșani și 5 lei la Deva, Ciuc sau Oradea, mai scrie Economica.
Cât despre ouă, analiza arată că au un preț mediu de 90 de bani la Arad sau Călărași și 1.5 lei la Bacău sau Botoșani.