Prima pagină » Actualitate » PREȚUL roșiilor românești, aruncat în aer de gerul de afară/Legumicultorii anunță când aduc tomatele în piețe

PREȚUL roșiilor românești, aruncat în aer de gerul de afară/Legumicultorii anunță când aduc tomatele în piețe

PREȚUL roșiilor românești, aruncat în aer de gerul de afară/Legumicultorii anunță când aduc tomatele în piețe

Din cauza temperaturilor extreme și a gerului năprasnic abătut asupra țării în aceste zile, roșiile românești vor avea un preț mult mai mare. Legumicultorii anunță când vor ieși în piețe cu primele tomate din 2025, dar avertizează, deja, că au costuri suplimentare aduse de frigul de afară.

De câteva zile, iarna autentică a pus stăpânire pe România.

Roșiile românești, pe tarabe din martie

Anul acesta, primele roșii românești vor ajunge pe tarabe în luna martie. Sunt crescute în solarii încălzite, după cum spun legumicultorii.

„Numai față de 2024 sunt cultivate cu cel puțin 30 de zile mai devreme, ca să nu zic 45 de zile. (…) Nu mai avem tomate timpurii, avem tomate extratimpurii. Avem extratimpurii, timpurii și restul. Din cei care scoteau tomatele timpurii, acum 80-90% pun cu sistem de încălzire”, explică liderul Sindicatului Producătorilor Olt, Ion Păunel, potrivit adevarul.ro.

Cei mai mulți producători de legume în spații protejate provin din județul Olt, iar dintre aceștia, o treime (peste 3000 de fermieri) au sisteme de încălzire.

Chiar dacă aceste solarii sunt mari consumatoare de combustibil solid, dorința legumicultorilor de a ieși pe piață cu roșii în sezonul de iarnă, când prețurile sunt ridicate, le-a dat elan fermierilor.

Însă, din ce spun ei, frigul de afară a crescut considerabil cheltuielile, iar asta se va resimți în prețul final, de vânzare.

„Vorbim de forță de muncă suplimentară”

„În primul și în primul rând vorbim de forță de muncă suplimentară. Cu siguranță fac zilele și nopțile albe, fiecare fermier încearcă să mai aducă în seră, în solar, încă un sistem de încălzire, poate un convector, poate un tun pe căldură, mai vin și cu încă un rând de folie, pentru că ceea ce fac ei e doar pe riscul și pe experiența lor.

Nu există la ora actuală în România studii care să ne dea ceva indicații despre cultivarea tomatelor iarna. Nu avem. Clima din România, cercetarea din România, nu au ajuns acolo, este doar dorința și voința fermierilor de a ieși primii pe piață cu riscurile pe care noi spunem că și le asumă”, explică legumicultorul Ion Păunel.

La început, mulți fermieri au investit în sisteme de încălzire fiindcă asta era condiția impusă prin programul „Tomata”, dar acum această motivație nu mai există. În schimb, a apărut o alta, cea a câștigului uriaș, căci prețurile la legume în sezonul de iarnă sunt considerabil mai mari.

Ion Păunel spun că în 2025 s-ar putea ca legumicultorii să fi avut cele mai mari costuri de când se produc roșii extratimpurii. Pentru a nu ieși pe pierdere, fermierii vor ajusta prețurile.

„Fermierul dorește să iasă primul pe piață pentru că el și-a făcut un calcul că obține cel mai bun preț sau cel mai bun profit. Dar prețul la roșii nu li-l poate garanta nimeni. Costurile, vă spun, anul acesta cred că au cele mai mari costuri de când pun ei tomate extratimpurii. Nu știu de la cât va pleca, dar dacă tomata nu va pleca cu 40-50 lei/kg de acasă sunt faliment. Sau cei care au cultivat din decembrie, dacă nu dau cu minimum 38-40 lei sunt în faliment”, mai spune Ion Păunel.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Discuții la Cotroceni între Nicușor Dan și magistrații care au decis să vorbească public despre problemele din Justiție
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Peste cine a dat Tudor Chirilă la metrou, după scandalul iscat de câștigarea Alessiei Pop la Vocea României. Ce s-a întâmplat pe loc?
Prosport.ro
Mădălina Ghenea, apariție de neratat. Imaginile care le-au tăiat respirația italienilor
Adevarul
De ce nu a construit România autostrăzi în anii ’90. Planul celor peste o mie de kilometri în primul deceniu după Ceaușescu
Mediafax
Cozonac tradițional românesc. Rețeta perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Val de concedieri în fabricile auto din vestul țării. Motivul pentru care mii de oameni vor rămâne fără slujbe în viitorul apropi
Cancan.ro
Ninge abundent de Crăciun! ANM a schimbat radical prognoza: zonele din România unde iarna își intră în drepturi
Ce se întâmplă doctore
Cum își păstrează silueta Iulia Vântur. Ce bea în fiecare dimineață? ”Cred că acesta este secretul până la urmă”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mii de șoferi nevinovați au fost amendați din cauza unui radar defect. A funcționat așa timp de 4 ani
Descopera.ro
Caietele secrete ale unui mare om de știință au fost dezvăluite
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Dezamăgirea modifică chimia creierului și comportamentul, arată un studiu efectuat pe șoareci