Prima pagină » Actualitate » Prețuri cu 40% mai mari ca anul trecut la polițele RCA. Cât a ajuns să plătească acum un șofer

Prețuri cu 40% mai mari ca anul trecut la polițele RCA. Cât a ajuns să plătească acum un șofer

Prețuri cu 40% mai mari ca anul trecut la polițele RCA. Cât a ajuns să plătească acum un șofer
Polițe RCA mai scumpe, sursa foto: Envato

Deși avem plafonare la asigurările RCA pe hârtie, în practică, șoferii se plâng constant de prețurile uriașe plătite la încheierea polițelor obligatorii, care ajung să fie și cu 40% mai mari față de anul trecut. Care ar fi explicația? Ei bine, în ciuda plafonării, companiile au găsit portițe pentru a majora prețurile.

Astfel, polițele RCA au ajuns să coste chiar și cu 40% mai mult ca anul trecut, asta deși tarifele sunt plafonate.

„Pentru cea personală mai bine de o mie de lei, iar pentru firmă, că aici e problema, aceeaşi maşină dacă o ai pe firmă poţi plăti 3 mii sau 4 mii de lei. În teorie, preţurile n-ar trebui să crească, sunt îngheţate.”

În practică s-au triplat:

„La un motor 1.9 diesel, euro 4, e vreo 1.400 de lei. Anii trecuţi era la jumate”, au povestit şoferii, pentru observatornews.

Un șofer în vârstă de 45 de ani plătea anul trecut, pentru RCA-ul pe 12 luni, cu deconatre directă, suma de 1.585 lei, iar în prezent, cea mai bună ofertă este de 1.854 lei. O companie cerea chiar 3.254 lei, fără să fie implicat în accidente.

La o mașină de 150 de cai putere, anul trecut, în octombrie, un șofer plătea pentru polița RCA, suma de 1.587 lei. În acest an, la reînnoirea poliței RCA, a fost nevoit să plătească suma de 1.968 lei, adică cu 24% în plus, față de anul trecut, deși, teoretic, tarifele RCA sunt plafonate.

Explicația experților

Explicația specialiștilor e următoarea:

„În practică, trebuie să-ţi acoperi costurile. E destul de greu de presupus că cineva poate să ţină preţurile constante timp de un an şi jumătate, doi. Explicaţia generală ţine de creşterile de preţuri, legate de curent, de salarii, de impozite, de taxe, creşterea numărului de daune, creşterea valorii daunelor”, a explicat Sergiu Costache, expert asigurări, pentru sursa citată.

Teoretic, tarifele pot fi ajustate doar cu 6,8%, adică rata inflației.

Autoritatea de Supraveghere Financiară promite însă verificări. Până acum nu s-a găsit nicio neregulă și nimeni nu a fost sancționat. Plafonarea e învigoare până la finalul anului 2024, după ce a fost prelungită în primăvara anului trecut. Din 2025, RCA-ul se poate scumpi și mai mult.

CITEȘTE ȘI:

Polițele RCA se scumpesc ușor. Care sunt tarifele de referință pentru 2024 publicate de ASF

RCA va EXPLODA după ridicarea plafonării impuse de Guvern. Prețul polițelor de asigurare auto este deja dublu raportat la 2020

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și