Prima pagină » Actualitate » Prețuri exorbitante la CHIRII în străinătate. E vorba de mii de euro și utilitățile nu sunt incluse în preț. Proprietarii vor chiriași „cu referințe”

Prețuri exorbitante la CHIRII în străinătate. E vorba de mii de euro și utilitățile nu sunt incluse în preț. Proprietarii vor chiriași „cu referințe”

Prețuri exorbitante la CHIRII în străinătate. E vorba de mii de euro și utilitățile nu sunt incluse în preț. Proprietarii vor chiriași „cu referințe”
Sursa foto: Profimedia Images

Românii stabiliți în străinătate se confruntă cu o criză majoră – costuri exorbitante la închirierea locuințelor în marile orașe europene, pe fondul unei oferte limitate pe piața imobiliară.

Un apartament cu două camere a ajuns să fie închiriat acum cu peste 2.000 de euro lunar în orașe precum Amsterdam, Londra sau Paris. Totuși, găsirea unei astfel de locuințe devine o provocare considerabilă chiar și în ciuda costurilor destul de piperate.

Amsterdam, cu o populație sub un milion de locuitori, a devenit atractivă pentru profesioniștii înalt calificați, inclusiv mulți români. Aceștia se confruntă cu dificultăți în găsirea unei locuințe datorită unui deficit estimat de 200.000 de unități locative, fapt ce a dus la înregistrarea unor chiriile record.

Radu Andrei, un român care studiază în Olanda, plătește împreună cu un coleg 2.300 de euro pentru un apartament, sumă la care nu se adaugă utilitățile.

„Sper să găsesc ceva mai accesibil pentru anul viitor. Prețul actual mi se pare nejustificat”, spune tânărul.

Cele mai costisitoare orașe europene în ceea ce privește chiria:

  • Dublin: 2.296 euro
  • Paris: 1.995 euro
  • Oslo: 1.960 euro
  • Londra: 1.806 euro
  • Munchen: 1.386 euro
  • Milano: 931 euro

Erik Gherman locuiește împreună cu părinții săi într-un apartament cu trei camere în Londra, pentru care plătesc acum 2500 de lire.

„Am fost nevoiți să muncim mai multe ore, atât eu, cât și părinții mei, doar așa putem supraviețui în Londra acum”, spune Erik.

Chiriașii „cu referințe”, preferați de proprietarii italieni

Românii care doresc să se mute în Italia sunt sfătuiți să caute cu din timp locuințe. Oferta de apartamente este limitată, iar proprietarii aleg cu grijă chiriași, avertizează Anca Maria Vlad, care conduce o agenție imobiliară în Padova.

Anca Maria Vlad, proprietara unei agenții imobiliare: „Dacă nu aveți referințe solide pe care să le furnizați proprietarului, precum faptul că ați mai locuit în chirie în zonă, aceștia se arată puțin sceptici”, potrivit știrileprotv.

Chiriașii, nevoiți să repare casele pe banii lor

Uneori, locuințele închiriate necesită renovări semnificative, iar chiriașii sunt nevoiți să suporte costurile.

Ligia Gilbert plătește 500 de euro pentru o garsonieră de 20 de metri pătrați într-un mic oraș francez, unde studiază. Înainte de a se muta acolo, a trebuit să renoveze și să zugrăvească totul.

Ligia Gilbert, româncă din Franța: „Există doar un duș, o chiuvetă, gresia era spartă și murdară, printre alte probleme.”

Potrivit experților Bloomberg, criza locuințelor în Europa este generată de creșterea costurilor materialelor de construcții și de dificultatea tot mai mare în obținerea creditelor.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele