PREȚURILE alimentelor, tot mai mari înainte de Paște. Cât costă un kilogram de roșii românești
Produsele alimentare sunt tot mai scumpe, odată cu apropierea Paștelui, ca în fiecare an, iar mulți români se plâng că pur și simplu nu mai fac față creșterilor de preț.
Atât legumele, cât și carnea, s-au scumpit foarte mult, iar perioada de dinainte de Paște înregistrează printre cele mai mari creșteri de prețuri.
Primele roșii românești, spre exemplu, au apărut deja în piețe, dar prețurile sunt mult prea piperate pentru mulți dintre clienți.
Un kilogram de roșii românești costă chiar și 50 de lei, iar prețurile ar putea să mai crească în perioada următoare, notează Antena3.
Și carnea de miel este tot mai scumpă
Potrivit Institutului Național de Statistică, prețul la carne a crescut în ultimul an cu 10%, însă cele mai mari scumpiri au fost la carnea de porc, precum și la cea de miel.
Un kilogram de miel viu se vinde acum în ferme cu 25 de lei per kilogram, dar specialiștii spun că prețul va urca până la 30 de lei odată cu apropierea Paștelui.
În piețe e aproape imposibil să găsim carne de miel sub 40 de lei kilogramul, dar și în acest caz se pare că prețurile vor crește în următoarea perioadă.
Kilogramul de miel la carcasă se vinde cu aproape 55 de lei în piețe. Organele de miel folosite la drob de Paște se vând și ele cu 30 de lei pe kilogramul.
De asemenea, pastrama de berbecuț a ajuns să coste chiar și 50 de lei pe kilogram, mai notează sursa citată.
Și cozonacii sunt tot mai scumpi. Cozonacii mai ieftini pot fi găsiți în supermarketuri cu prețuri începând de la 15 până la 20 de lei, dar calitatea lor nu este comparabilă cu cea a cozonacilor din patiserii sau cofetării. Există, totuși, cofetării cu pretenții care vând cozonaci la 200 de lei kilogramul. Prețurile au crescut în general puțin mai mult decât anul trecut, deoarece producătorii susțin că prețurile materiei prime au crescut și că prețurile electricității au crescut. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock