Prima pagină » Actualitate » Prețurile legumelor pentru MURĂTURI s-au dublat în piețe. Cu cât le poți cumpăra direct de la producători

Prețurile legumelor pentru MURĂTURI s-au dublat în piețe. Cu cât le poți cumpăra direct de la producători

Prețurile legumelor pentru MURĂTURI s-au dublat în piețe. Cu cât le poți cumpăra direct de la producători
Sursa foto: Profimedia images

Legumele pentru murături din această toamnă vin cu diferențe mari de prețuri între producători și piețele din orașe, conform unei analize Capital.ro.

În timp ce producătorii români oferă prețuri competitive, clienții din piețe plătesc chiar și dublu, fenomen ce ridică semne de întrebare privind transparența prețurilor și marjele practicate de comercianți.

Printre produsele cele mai afectate de scumpiri în piețe se numără cartofii și roșiile. Cartofii și roșiile sunt vândute la producători cu prețuri începând de la 2,7 lei/kg, dar în piețele din oraș prețul poate fi cu 10 lei mai mare.

Spre exemplu, în Craiova, un kilogram de roșii ajunge la 12 lei, iar în Cluj-Napoca, gogoșarii și ardeii kapia se vând cu 8 lei/kg, castraveții mici de murat cu 15 lei/kg, iar hreanul se vinde cu prețuri între 20 și 30 de lei/kg.

În schimb, cei care au acces direct la producători pot achiziționa legumele la prețuri mai accesibile.

Spre exemplu, varza albă, ideală pentru pus la murat este vândută la 2,5 lei/kg direct la fermă, dar pe tarabele din piețe poate ajunge la peste 5 lei/kg. Gogoșarii și castraveții de la producători sunt disponibili la 6 lei/kg, însă piețele vând aceleași produse la peste 12 lei/kg, practic un preț dublu.

Prețuri la producători pentru legumele esențiale pentru murături:

  • Morcov: 1,50 lei/kg
  • Ceapă: 1,50 – 2 lei/kg
  • Vinete: 4 lei/kg
  • Gogoșari: 6 lei/kg
  • Castraveți: 6 lei/kg
  • Fasole colorată: 10 lei/kg
  • Usturoi: 12 lei/kg

Factorii care influențează creșterea prețurilor

Piețarii susțin că majorarea prețurilor este atribuită, în special, costurilor de transport, taxelor și marjelor comerciale. În plus, vremea extremă din vară a afectat producția de legume, determinând un gol în piața românească în lunile iulie și august.

După reluarea producției în septembrie, castraveții, de exemplu, au fost afectați de un val de aer rece care le-a afectat aspectul, făcându-i mai puțin atractivi. Cu toate astea, fermierii recomandă consumatorilor să fie deschiși la cumpărarea legumelor cu aspect mai puțin uniform, întrucât acestea fost crescute natural.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și