Prima pagină » Actualitate » Prețurile medii ale ALIMENTELOR de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august. Ce produse s-au ieftinit cel mai mult

Prețurile medii ale ALIMENTELOR de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august. Ce produse s-au ieftinit cel mai mult

Prețurile medii ale ALIMENTELOR de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august. Ce produse s-au ieftinit cel mai mult
FOTO - Caracter ilustrativ: Profimedia

Consiliul Concurenței informează că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august, comparativ cu luna iunie, în marile rețele comerciale. În urma aplicării ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, alimentele care s-au ieftinit cel mai mult sunt roșiile, strugurii, ardeii, cartofii și ceapa.

Potrivit datelor analizate, comparativ cu luna iunie, în prima săptămână din luna august, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat la fructe și legume. Prețul roșiilor a scăzut cu aproape 44%, strugurii costă mai puțin cu aproximativ 38%, ardeii, cu 32%, reduceri de preț fiind înregistrate, de asemenea, și la cartofi, ceapă, prune, pepene și morcovi.

„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va crește numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale prețurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%. Laptele este în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri și procesatori, în urma căruia s-a redus prețul cu circa 20%, începând din luna mai. Alte alimente regăsite în coșul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, au înregistrat, de asemenea, reduceri de preț.

În ceea ce privește carnea, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% și al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În privința cărnii de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%.

Prețul mediu al produselor de bază, în marile lanțuri de magazine, în prima săptămână din august, comparativ cu luna iunie, este următorul:

Ordonanța de Urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază a intrat în vigoare la 1 august 2023. Alimentele care s-au ieftinit sunt: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Autoritatea de concurență a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preț de pe lanțul comercial în prețurile de revânzare și precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activității de distribuție, limitare prevăzută de ordonanța de urgență 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Marile magazine au scăzut prețurile la alimentele cu adaos plafonat de Guvernul Ciolacu. Ce reduceri au găsit clienții în supermarketuri

FOTO | Cât costă să umpli coșul de cumpărături cu alimentele care s-au ieftinit după plafonarea adaosului. Prețurile diferă de la un magazin la altul

FOTO | Produsele pe care Guvernul le-a vrut cele mai ieftine sunt evidențiate în magazine. Cum pot fi recunoscute cele 14 alimente cu preț redus

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și