Plafonarea prețurilor la polițele RCA intră în vigoare de astăzi, 11 aprilie 2023, și este valabilă timp de șase luni, până la 11 octombrie.
Proiectul propus de ASF a fost aprobat de Guvernul Ciucă în urmă cu o săptămână (HG 298/2023).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit ca plafonarea prețurilor la polițele RCA să se facă la nivelul tarifelor de bază practicate în luna februarie a acestui an.
La noile tarife de RCA se va aplica, după caz, reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare persoană asigurată.
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, instituția care a elaborat această variantă finală de act normativ, în urma analizelor efectuate, a rezultat că, per ansamblu, tarifele practicate la data de 28 februarie 2023 de către societățile de asigurări sunt mai mici decât prețurile de referință publicate la 7 martie 2023.
Totuși, pot fi si unele segmente în care prețurile ajung aproape de tarifele de referință sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puține ca număr, dă asigurări ASF.
De asemenea, o altă măsură luată pentru a veni în sprijinul șoferilor are legătură cu plafonarea comisioanelor practicate de firmele de asigurări. Astfel, pe lângă plafonarea prețurilor la polițele RCA, s-a decis că trebuie impusă aceeași măsură și în ceea ce privește comisioanele asigurătorilor.
Pentru ca prețurile polițelor RCA să fie cât mai mici, prin HG 298/2023 s-a stabilit și limitarea la 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție a comisioanelor de distribuție aferente contractelor de asigurare.
Plafonarea comisioanelor de distribuție a polițelor RCA este valabilă tot pentru o perioadă de 6 luni, până la data de 11 octombrie.
Toate aceste măsuri reprezintă soluția găsită de autorități la criza de pe piața asigurărilor auto, declanșată urmare a majorării polițelor RCA și a retragerii autorizației de funcționare a societății de asigurări Euroins România.