Vești bune pentru șoferi! Prețurile asigurărilor auto obligatorii RCA vor fi plafonate. Consiliul Concurenței și-a dat avizul pentru proiectul de Hotărâre de Guvern ce prevede acest aspect.
Consiliul Concurenței a dat aviz pentru soluția propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de revenire la prețurile pentru RCA practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, în martie 2022.
Avizul Consiliului Concurenței conține însăși câteva observații. Polițele RCA se pot încheia odată ce hotărârea este adoptată doar pentru o perioadă de șase luni sau un an.
Totodată, instituția recomandă sporirea camerelor de supraveghere în trafic, astfel încât să fie identificați șoferii care nu au asigurări RCA și să fie sancționați corespunzător.
Consiliul Concurenței cere statului să vină cu un set de măsuri care să echilibreze piața asigurărilor și atrage atenția că polițele RCA, fiind obligatorii, reprezintă o parte importantă a pieței de asigurări din România, prin urmare trebuie să se intervină în acest sens.
Avizul va ajunge pe masa Guvernului și, cel mai probabil săptămâna următoare, hotărârea de Guvern va fi adoptată.
ASF a propus o perioadă de aplicare a acestei facilități de șase luni.
Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pentru o perioadă de şase luni, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţe, instrituție cu rol de inițiator legislativ, și care a decis ca acest act normativ să ia forma unei hotărâri de Guvern.
Publicarea noilor tarifele de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) – care au crescut chiar și cu 40% față de anul trecut, după falimentul răsunător al companiei City Insurance – a produs îngrijorare printre șoferi, dar ceea ce a crescut și mai mult temerile românilor cu privire la explozia tarifelor este ieșirea de pe piață a unui nou asigurător – Euroins – al patrulea în opt ani, dar, mai relevant, liderul actual al segmentului RCA.
Peste 7 milioane de români aveau încheiate polițe RCA, la finalul anului trecut, conform celor mai recente date, preliminare, consultate de Gândul. Odată cu publicarea de către ASF a noilor tarife de referință – care au un caracter orientativ – șoferii au aflat că acestea au crescut cu ponderi cuprinse între 10 și chiar peste 40%, pe segmentul cel mai riscant.
Sursa: Antena 3